yle.fi-etusivu

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari Antonin Scalia on kuollut – onnistuuko Obama nimittämään seuraajan?

Presidentti Ronald Reaganin nimittämä Scalia vastusti abortteja ja kannatti kuolemantuomiota. Jos presidentti Barack Obama onnistuu nimittämään Scalian tilalle tuomarin, Yhdysvaltain korkeimmasta oikeudesta tulisi liberaalienemmistöinen ensimmäisen kerran vuosikymmeniin.

Ulkomaat
Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari Antonin Scalia kuoli lauantaina 79 vuoden iässä.
Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari Antonin Scalia kuoli lauantaina 79 vuoden iässä.Peter Foley / EPA

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari Antonin Scalia, 79, on kuollut. Vaikutusvaltainen Scalia tunnettiin konservatiivisena ja provosoivana tuomarina, joka äänesti aborttioikeuksia vastaan ja kuolemantuomioiden puolesta. Hän myös kannatti kirkon ja valtion läheistä suhdetta sekä laajoja aseenkanto-oikeuksia.

Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan nimitti amerikanitalialaisen Scalian korkeimman oikeuden jäseneksi vuonna 1986. Scalia oli nykyisen korkeimman oikeuden tuomareista pisimpään palvellut. Hän kuoli Cibolo Creek Ranch -lomapaikassa Teksasissa lauantaina.

Vielä on epäselvää, onnistuuko presidentti Barack Obama nimittämään Scalian seuraajan vai meneekö valinta marraskuussa valittavalle seuraavalle presidentille. Obaman esityksen on saatava republikaanienemmistöisen senaatin siunaus, mikä saattaa muodostua haastavaksi.

Mikäli Obama onnistuu nimittämään uuden tuomarin, korkeimman oikeuden painopiste heilahtaisi liberaalien puolelle ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin. Korkeimman oikeuden tuomarin virka on elinikäinen.

Obama on kahden kautensa aikana ehtinyt nimittää korkeimpaan oikeuteen kaksi tuomaria. Vuonna 2009 hän nimitti Sonia Sotomayorin ja seuraavana vuonna Elena Kaganin. Molemmat tuomarit edustavat liberaaleja arvoja.

Republikaanien presidenttiehdokkaat ovat jo ehtineet vaatia, että Scalian seuraajan nimittää seuraava presidentti. Myös senaatin republikaaninen enemmistöjohtaja Mitch McConnell ilmoitti lauantaina, että Obaman ei pitäsi valita Scalian seuraajaa.

– Amerikkalaisilla pitää olla mahdollisuus vaikuttaa seuraavan korkeimman oikeuden tuomarin valintaan, McConnell toteaa tiedotteessaan.

Senaatin demokraattiryhmän johtaja Harry Reid puolestaan toivoo Obamalta esitystä mahdollisimman pian. Reid pitäisi ennenkuulumattomana, että korkein oikeus työskentelisi vuoden ilman yhdeksättä tuomaria.

– Useiden tärkeiden asioiden odottaessa korkeimman oikeuden päätöstä, senaatilla on velvollisuus täyttää virat niin nopeasti kuin mahdollista, Reid sanoo omassa tiedotteessaan.

Myös demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton katsoo, että viran täyttämättä jättäminen "häpäisisi perustuslain".

Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa istuu tällä hetkellä neljä liberaalia ja neljä konservatiivista tuomaria, joten uusi tuomari on vaa'ankieliasemassa. Mikäli demokraatit saavat virkaan oman ehdokkaansa, saattavat maan vaalirahoituslait tiukentua. Republikaanien ehdokas saattaisi puolestaan kiristää maan aborttilainsäädäntöä ja vapauttaa vaalirahoitusta.

Seuraava presidentti voi päästä joka tapauksessa puuttumaan korkeimman oikeuden kokoonpanoon. Nykyisistä tuomareista kolme on yli 77-vuotiaita. Vanhin tuomareista, 82-vuotias Ruth Bader Ginsburg, on kärsinyt terveysongelmista.

Muutettu 14.2.2016 kello 11.45: Scalia ei ollut vanhin nykyisistä tuomareista, vaan pisimpään palvellut.

Korjattu 17.2.2016 kello 3.00: Scalia ei kuollut karjatilallaan, vaan Cibolo Creek Ranch -nimisessä lomapaikassa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP