Trump menetti malttinsa vaalikeskustelussa

Liikemies Donald Trump joutui vaalikampanjansa tiukimpaan röykytykseen republikaanien vaalidebatissa lauantai-iltana Greenvillessä, Etelä-Carolinassa. Trumpin ja Jeb Bushin välinen inho velloi koko kaksituntisen CBS-kanavan isännöimän keskustelun ajan. Poikkeuksellista oli, että pitkin iltaa yleisö buuasi Trumpille ja hänen aggressiivisille kommenteilleen.

Yle maailmalla
Donald Trump (R) speaks as US Senator from Texas Ted Cruz (C) and former Florida Governor Jeb Bush (L)  l
Kuvassa Donald Trump (oik.), Ted Cruz (kesk.) ja Jeb Bush vasemmalla.Erik S. Lesser / EPA

Donald Trumpin ja Jeb Bushin väittely ja päällehuutelu olivat pahimmillaan, kun vaalikeskustelun puheenjohtaja vei aiheet ulkopolitiikan alueelle.

Trump syytti Jeb Bushia tämän veljen, presidentti George W. Bushin, hyökkäyksestä Irakiin ja Irakin sodan jälkiseurauksista.

Kun Jeb Bush, tietyin ehdoin, puolusti veljensä politiikkaa ja viittasi vastauksessaan myös äitiinsä, tuli Trumpin kommentti alta aikayksikön.

– Sun mutsis pitäisi olla ehdokkaana!

Trumpin toinen taistelupari oli Texasin senaattori Ted Cruz. Hänen kanssaan Trump kävi tiukkaa kiistaa korkeimman oikeuden tulevasta tuomarinimityksestä.

– Jos Trump on presidentti, hän nimittää korkeimpaan oikeuteen liberaalin tuomarin. Trump ei ole todellinen konservatiivi, päätteli Cruz.

Tuomarinimitys nousi uutiseksi vain muutama tunti ennen vaaliväittelyn alkua, kun julkisuuteen kerrottiin, että korkeimman oikeuden pitkäaikaisin tuomari, 79-vuotias Antonin Scalia, oli kuollut. Presidentti Ronald Reagan nimitti Scalian korkeimman oikeuden tuomariksi vuonna 1986.

Vaaliväittelyssä Floridan entinen kuvernööri Jeb Bush paransi otettaan huomattavasti. Hän oli koko illan ajan johdonmukaisen tiukka keskustelija.

Myös Floridan senaattori Marco Rubio paransi otettaan ja onnistui pyyhkimään pois lapsukset, joita hän teki ennen New Hampshiren esivaalia.

Republikaanien esivaalikamppailussa on enää kuusi ehdokasta. Puolueen esivaali Etelä-Carolinassa on ensi viikon lauantaina. Mielipidemittausten mukaan Trump on ennakkosuosikki.

Demokraattien esivaali järjestetään viikkoa myöhemmin.