Scalian kuolema voi vaikuttaa Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätöksiin

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden ratkaistavaksi on lähiaikoina tulossa useita tuomaristoa jakavia kysymyksiä, kuten abortti ja maahanmuutto. Antonin Scalian kuoleman vuoksi on mahdollista, että kiistellyimmissä kysymyksissä tuomioistuin ei kykene antamaan yksiselitteistä tuomiota.

Ulkomaat
Yhdysvaltojen korkein oikeus vuonna 2010, Antonin Scalia alarivissä toinen vasemmalta.
Yhdysvaltojen korkein oikeus vuonna 2010, Antonin Scalia alarivissä toinen vasemmalta.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomarin Antonin Scalian kuoleman ennakoidaan vaikuttavan tuomioistuimen antamiin tuomioihin.

Uutistoimistojen mukaan on epätodennäköistä, että Scalialle saadaan nimitettyä seuraajaa ennen tuomioistuimen toimikauden päättymistä kesäkuussa.

Tänä aikana tuomariston käsiteltäväksi on tulossa kiistoja, jotka liittyvät kiisteltyihin aiheisiin, kuten aborttiin, maahanmuuttoon ja yhdenvertaisuuteen.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomaristo koostuu yhdeksästä jäsenestä. Scalian kuolema tarkoittaa sitä, että erityisesti kiistellyimmissä kysymyksissä tuomariston äänet voivat jakaantua tasan.

Tasatilanteessa alemman oikeusasteen päätös jää voimaan, mutta asiasta ei ole ennakkotapausta.

Scalia kuului korkeimman oikeuden konservatiivisiin tuomareihin, joilla oli oikeusistuimen enemmistö. Scalian kuolema ei kuitenkaan tarkoita liberaalien tuomareiden voittoputkea.

Lähiaikoina vaa'ankieliasemassa on konservatiivinen tuomari Anthony Kennedy, joka on ajoittain tukenut tuomioistuimen neljää liberaalia tuomaria.

Scalian kuolema vaikuttaa niiden oikeustapausten käsittelyyn, joiden suullista käsittelyä ei ole vielä järjestetty tai joiden suullinen käsittely on järjestetty, mutta joista tuomioistuin ei ole vielä antanut päätöstä.

Asiantuntijoiden mukaan kaikki Scalian antamat ennakkopäätökset vireillä oleviin oikeustapauksiin mitätöityvät.

Ensi kuussa korkein oikeus ryhtyy käsittelemään Texasin osavaltion aborttilain tiukennusta, joka arvostelijoiden mukaan loukkaa naisten oikeutta aborttiin.

Huhtikuussa korkein oikeus alkaa käsitellä presidentti Barack Obaman aloitetta suojata yli neljä miljoonaa laittomasti Yhdysvaltoihin tullutta siirtolaista karkotukselta.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomarit nimitetään eliniäksi, mutta tuomioistuin toimii toimikausittain. Lain mukaan korkeimman oikeuden toimikausi alkaa lokakuussa ja päättyy kesä–heinäkuussa.

Lähteet: AP, Reuters