Koe uusi yle.fi

Afganistanin siviiliuhrien määrä kasvoi seitsemättä perättäistä vuotta

YK:n mukaan Afganistanin taisteluissa kuoli tai haavoittui viime vuonna noin 11 000 siviiliä.

Ulkomaat
Kabulin markkinoita.
Jawad Jalali / EPA

Afganistanistanin taisteluissa kuoli viime vuonna jälleen enemmän siviilejä kuin vuotta aiemmin. YK-raportin mukaan viime vuonna Afganistanin taisteluissa kuoli noin 3 500 siviiliä. Taisteluissa haavoittui noin 7 500 ihmistä.

Kyseessä on seitsemäs perättäinen vuosi, kun Afganistanin siviiliuhrien määrä on kasvanut. Tutkijoiden mukaan uhrien määrä on kasvanut, koska taistelut Afganistanissa ovat jälleen kiihtyneet. Sodan siviiliuhrit jäävät usein taistelevien osapuolten ristituleen.

Länsimaiden tukemien hallituksen joukkojen ja Afganistanin kapinallisryhmien taistelut ovat kiihtyneet erityisesti Afganistanin pohjois- ja eteläosissa.

Raportti syyttää Talibania ja muita taistelevia ryhmiä siitä, että ne ovat ryhtyneet tietoisesti käyttämään taistelutapoja, jotka tappavat tai haavoittavat siviiliväestöä.

Raportin mukaan suurin uhka Afganistanin siviileille ovat joukkojen keskinäiset taistelut, tienvarsipommit ja itsemurhaiskut.

Erityisesti naisten osuus siviiliuhreista on kasvanut.

Lähteet: AFP, Reuters

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Tonttuovet

Tonttuovi paisui joulun jätti-ilmiöksi, ja tutkija ymmärtää hyvin, miksi

Cheerleading

Cheerleaderit pääsivät vihdoin eroon pyllynkeikuttajien leimasta – pienen seuran jäsenmäärä räjähti: "Emme pysty perustamaan tarpeeksi joukkueita"

Joululahjat

Tuntemattoman lahjoitus lämmittää yksinhuoltajaperheen joulua: "Ei ole häpeä pyytää apua"

Tiede

Tutkimus: Rasvaiset maitotuotteet voivat olla terveellisempiä

Kolme asiantuntijaa vastaa rasvakiistan väitteisiin