Etelä-Korea syyttää pohjoisnaapuriaan aseohjelman rahoittamisesta Kaesongin työläisten palkoilla

Etelä-Korean mukaan Pohjois-Korean johtajan ylellinen elämäntyyli ja maan kiistelty aseohjelma revitään maiden yhteisen teollisuusalueen pohjoiskorealaisten työntekijöiden selkänahasta.

Ulkomaat
Kim Jong Un.
EPA/KCNA

Etelä-Korean mukaan Pohjois-Korea on käyttänyt liki 500 miljoonaa euroa Kaesongin tehdasalueen pohjoiskorealaisten työntekijöiden ansaitsemista palkoista asevarusteluun ja johtajansa Kim Jong-unin makean elämäntyylin rahoittamiseen.

Kaesong on teollisuusalue, joka sijaitsee Pohjois-Korean erityishallintoalueella. Kaesongissa on toiminut yli 120 eteläkorealaista yritystä, jotka ovat palkanneet noin 50 000 pohjoiskorealaista.

Molemmat maat ovat hyötyneet järjestelystä: Etelä-Korean yritykset ovat saaneet halpaa työvoimaa ja pohjoiskorealaiset edes jonkinlaisia palkkatuloja. Etelä-Korea sulki teollisuusalueen helmikuussa Pohjois-Korean uusimpien ydin- ja ohjuskokeiden jälkeen.

Pohjois-Korea rokottanut valtaosan tuloista

Etelä-Korean mukaan noin 70 prosenttia Kaesongin työntekijöiden ansaitsemista palkoista on kilahtanut Pohjois-Korean valtionkirstuun. Rahoilla Pohjois-Korea on muun muassa edistänyt ohjus- ja ydinohjelmaansa.

Etelä-Korean mukaan Kaesongissa työskentelevien pohjoiskorealaisten palkat maksettiin käteisellä Pohjois-Korean viranomaisille, ei työntekijöille. Nämä rahat on kierrätetty Pohjois-Korean työväenpuolueen Virasto 39:n kautta, joka on maksanut työntekijöille vain pienen osan.

Kyseisen viraston uskotaan olevan olemassa juuri Kim Jong-unin menojen rahoittamiseksi. Viraston uskotaan liittyvän lisäksi Pohjois-Korean aseohjelmien rahoitukseen.

YK kieltänyt tietyt käteissiirrot

Etelä-Korean mukaan sillä on todisteet rahoitusketjusta, mutta maa ei paljastanut tarkempia tietoja.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Etelä-Korea sanoo virallisesti, että vain osa maksetuista palkoista on päätynyt Kaesongin työntekijöille. Etelä-Korea ei kertonut, mistä lähtien se on ollut tietoinen palkkojen väärikäytöstä.

Pohjois-Korean ohjus- ja ydinkokeiden suututtama YK:n turvallisuusneuvosto on antanut useita päätöslauselmia, jotka nimenomaisesti kieltävät käteissiirrot, joilla Pohjois-Korea voi kehittää aseita.

Lähteet: Reuters