1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Ystävältä pyydetään lohdutusta, mutta ei isoa rahalainaa

Kun ystävä tarjoaa apuaan, kiitos on erityisen tärkeä sana. Ystävyys vaatii nimittäin enemmän huolenpitoa kuin suhde siskoon tai veljeen. Ystäviltä pyydetään apua varsinkin silloin, kun halutaan jakaa iloja ja suruja. Todella isoja palveluksia ystäviltä ei sen sijaan yleensä kehdata pyytää.

Kuva: Hanna Lumme / Yle

– Henkistä tukea, jos on vaikeata. Sitten ihan kissanhoitoapua ja hevosenhoitoapua, luettelee espoolainen Riitta Jalava.

Nimenomaan ystävyydessä on todella tärkeää, että tuen saaja muistaa kiittää.

Anna Rotkirch

Tällaista apua Jalava voi pyytää ystävältään Soili Sundellilta. Naiset tutustuivat hevostallilla parikymmentä vuotta sitten, ja ovat siitä lähtien olleet ystäviä.

– Kyytiapuakin, jos ei ole autoa käytössä. Tällaista yya-toimintaa. Voidaan lähteä vaikka yhdessä ostoksille, Sundell lisää.

Hyvät ystävät ovat monelle läheisempiä kuin omat sisarukset. Ystävät valitaan, sisaruksia ei. Ystävyys vaatii kuitenkin sukulaissuhdetta enemmän huolenpitoa, sillä se katkeaa helpommin.

Jos ystävä tarjoaa apuaan, siitä kannattaa kiittää. Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirchin mukaan se on vielä tärkeämpää kuin sisarusten kesken. Esimerkiksi rahalainan maksaminen takaisin on tärkeämpää silloin, kun lainaaja on ystävä eikä sisko tai veli.

– Nimenomaan ystävyydessä on todella tärkeää, että tuen saaja muistaa kiittää, Rotkirch toteaa.

Ystäviltä pyydetään arkista apua ja lohduttavaa olkapäätä

Koska ystävyys on monella lailla länsimaissa herkempi suhde, todella suurta apua ei aina uskalleta pyytää.

Anna Rotkirch

Kansainvälisen tutkimuksen mukaan ystävät ovat alkaneet osittain korvata sukulaisia. Ne, joilla ei ole sisaruksia, pyytävät esimerkiksi sairastaessaan ystävien arkista apua. Kauppakassin kantamista tai koiran ulkoilutusta ystävältä on helppo pyytää, mutta hyvin suuren avun tarpeessa ystäviä ei kuitenkaan uskalleta vaivata. Isoa rahasummaa pyydetään mieluummin perheeltä tai pankilta.

– Koska ystävyys on monella lailla länsimaissa herkempi suhde, todella suurta apua ei aina uskalleta pyytää, Rotkirch sanoo.

Tärkeintä ystävien tuki on silloin, kun halutaan jakaa iloja ja suruja.

– Se, missä ystäviä on vaikea korvata, on emotionaalinen tuki. On joku, joka täysin ymmärtää sinua ja tukee ehkä omissa perhe- ja parisuhdekriiseissäsi. Se on tuen muoto, jota pyydetään eniten nimenomaan ystäviltä, Rotkirch sanoo.

"Kyllä sen pitäisi olla fifty-fifty"

Tutkimustiedon mukaan ystävyys vaatii sukulaissuhteita enemmän vastavuoroisuutta ja molempien osallistumista. Näin kokee myös pienen lapsen äiti Pia Jongsungnern.

– Jos olisin aina antava osapuoli ja sitten kun minulla olisi ongelmatilanne, kaveri sanoisi että sori, ei ole aikaa tai ei vastaisi viesteihini. Totta kai ajattelisin, että se on ikävää. Kyllä sen pitäisi olla fifty-fifty.

Mielestäni ystävyydessä ei tarvitse laskea plus–miinus -listaa.

Teemu Ruoppa

Helsinkiläinen Teemu Ruoppa ajattelee, ettei tasapuolisuutta kannata kuitenkaan mittailla joka käänteessä.

– Mielestäni ystävyydessä ei tarvitse laskea plus–miinus-listaa. Jokainen oman kauhansa mukaan. Jos jollakin on vaikeampi tilanne, sitä pitää ymmärtää.