Turkki jatkaa iskuja kurdien asemiin Syyriassa, Syyria vaatii YK:ta toimiin

Turkki on iskenut toista päivää Syyrian kurdijoukkojen asemiin Pohjois-Syyriassa.

Ulkomaat
Turkin armeijan sotilas.
EPA / STR

Turkin armeija on jatkanut sunnuntaina iskuja kurdijoukkojen asemiin Pohjois-Syyriassa. Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan kaksi kurditaistelijaa on saanut iskuissa surmansa.

Pommituksen kohteena on ollut muun muassa lähellä Turkin rajaa sijaitseva Menaghin lentotukikohta, jonka Syyrian kurdien sotilaallinen siipi YPG valtasi aiemmin islamisteilta.

Syyrian ulkoministeriö vaati sunnuntaina YK:n turvallisuusneuvostoa ryhtymään toimiin asiassa. Syyrian mukaan Turkin iskut ovat hyökkäyksiä Syyrian kansalaisia ja maan alueellista koskemattomuutta vastaan.

Turkkilainen uutistoimisto Anatolia sanoo, että Turkin asevoimat ovat nimenomaan vastanneet tulitukseen niitä kohtaan. Uutistoimisto AFP:n lainaamien turkkilaisten sotilaslähteiden mukaan armeija jatkaa iskuja kurdikohteisiin niin kauan kuin kurdit jatkavat omaa tulitustaan.

Kurdien vahvistuminen huolettaa Turkkia

Kurdien vahvistuminen Syyrian puolella huolettaa Turkkia. Yhdysvaltain tukema YPG hallitsee laajoja alueita Turkin rajan tuntumassa. Turkki taas yhdistää YPG:n Kurdistanin työväenpuolueeseen PKK:hon, joka on taistellut vuosikymmeniä Turkin kurdien itsehallinnon puolesta.

Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu varoitti lauantaina Turkin ryhtyvän toimiin, elleivät kurdit vetäydy valtaamaltaan alueelta. YPG:n johtaja Saleh Muslim puolestaan sanoo uutistoimisto Reutersille islamistien palaavan alueelle, jos kurdit ajetaan sieltä pois.

Yhdysvallat kehotti lauantaina Nato-maa Turkkia ja kurdeja pidättäytymään uusista iskuista ja painotti, että niillä on yhteinen vihollinen, ääri-islamilainen Isis-järjestö.

Lähteet: Reuters, AP, AFP