Jari Tervo: Suomi näyttää nahkahomolta

Kun suomalainen matkailija kohtaa sen yhden Suomesta tietävän ulkomaalaisen, kannattaa varautua keskustelemaan vantterista homoista, kirjoittaa Jari Tervo blogissaan.

Kotimaa
Jari Tervo
Jari TervoLassi Seppälä / Yle

*Meitä suomalaisia *kiinnostaa, mitä ulkomaalaiset ajattelevat meistä. Ei niin mitätöntä mainintaa vieraskielisessä viestimessä, etteikö siitä täällä kohkata.

Sitä onnen huimausta. Meidät on mainittu. Kaikki nimet ja paikat oli kirjoitettu väärin, mutta mitä se haittaa. Kohta varmaan ohitetaan Ruotsi edes jossain. Mitähän ne ulkomailla meistä nyt ajattelevat?

Eivät mitään. Eivätkä koskaan. Suomi on taloudellisesti, poliittisesti ja kulttuurisesti merkityksetön aarnihauta. Jokainen ulkomaalaisen päähän syntyvä ajatus Suomesta tai suomalaisista on virheellinen, sattumanvarainen ja mielivaltainen. Yhtaikaa. Luettelin tuossa vasta ne hyvät puolet.

Pullealihaksiset, nahkavaatteiset homot yhdistyvät vääjäämättä Suomeen.

Jari Tervo

Nyt taisin liioitella. Aina maailmalta löytyy miljoonasta yksi, joka tietää pienen tiedonsirun Suomesta.

Entä miltä Suomi näyttäisi, jos ulkomaalaiset ajattelisivat Suomea? Mikä olisi ensimmäinen mielikuva? Iglu? Jääkarhu? Joulupukki? Sopii tuota epäillä.

Nämä kaikki luetellut photo opportunityt ovat hyvin brändätyn pohjoisnavan ensimmäisiä mielikuvia. Napa tunnetaan maailmalla erinomaisesti. Joulupukki asuu pohjoisnavalla ja lentää sieltä halki öisten taivaitten porovaljakolla Amerikkaan. Perille hän saapuu joulupäivän aamuna ja pudottautuu savupiippuun.

Tämä on virallinen joulun tarina. Kun Hollywood on sanansa sanonut, asia on sillä selvä.

Kun ajattelen Jamaikaa, mieleeni nousevat Bob Marleyn ja Usain Boltin kasvot. Nouseeko ulkomaalaisen mieleen Mannerheim, kun hän ajattelee Suomea. Tuskinpa. Googlettamalla Mannerheimin saa vajaat kahdenkymmentätuhatta osumaa. Se on vähän.

Eivätkä maailmankuulut suomalaiset urheilusankaritkaan vaikuta elävän digitaalisessa katoamattomuudessa. Nelinkertainen olympiavoittaja Lasse Viren kerää vajaat kolmesataatuhatta Google-osumaa, yhdeksänkertainen olympiavoittaja Paavo Nurmi vajaat neljäsataatuhatta.

Helene Schjerfbeckiämyydään tasaiseen tahtiin maailman hienoimmissa huutokaupoissa. Yleismaailmallisessa tiedossa hänen nimensä ei ole: parisataatuhatta Google-osumaa. Kalevalantuntee runsaat seitsemänsataatuhatta osumaa.

Maailmankuulut suomalaiset urheilusankaritkaan eivät vaikuta elävän digitaalisessa katoamattomuudessa.

Jari Tervo

Valtiomiehistä Google osuu Kekkoseen vajaat neljäsataatuhatta kertaa. Niinistö tunnetaan yli seitsemänsataatuhatta kertaa. Juhlavuottaan viettävä Jean Sibelius sentään nousee korkeammalle viivastolle: säveltäjämestari saa hakukoneessa yli miljoona osumaa.

*Yksi suomalaistaiteilija *on tunnettuudessaan täysin ylivoimainen. Hän päihittää sekä Rovion että Supercellin Googlessa. Hän on myös kuuluisampi kuin näitten pelifirmojen levinneimmät tietokonepelit Angry Birds ja Clash of Clans.

Hän on Tom of Finland. Kun Touko Laaksosen taiteilijanimen kirjoittaa hakukoneeseen, se löytää yli viisikymmentäyksimiljoonaa osumaa.

*Pullealihaksiset, nahkavaatteiset homot *yhdistyvät vääjäämättä Suomeen. Siitä on Touko Laaksonen pitänyt huolen valitsemallaan taiteilijanimellä. Sen osoite on tarkka. Ei tiennyt Touko Laaksonen mitä teki. Tai sitten tiesi.

Albert Edelfeltin (yli kolmesataatuhatta osumaa) Kaarle-herttua herjaa edelleen väkevästi Klaus Flemingin ruumista. Gallen-Kallelan (yli kolmesataatuhatta osumaa) Ilmarinen kyntää loputtomasti kyistä peltoaan. Edelfelt ja Gallen-Kallela saattavat olla etevämpiä taiteilijoita kuin Tom of Finland, mutta myös paljon tuntemattomampia.

Kun suomalainen matkailija kohtaa miljoonasta ulkomaalaisesta sen yhden Suomesta tietävän, kannattaa varautua keskustelemaan saunan ja sisun sijaan vantterista homoista.

Jari Tervo
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija