Volkswagenin päästöhuijauksen seuraus: Saksa kaavailee autojen "dopingtestejä"

Satunnaisesti valittujen autojen päästöarvoja ryhdytään tarkastamaan, liikenneministeri Alexander Dobrindt sanoo.

Ulkomaat
Volkswagenin mainoskyltti Saksan Wolfsburgissa.
Volkswagenin mainoskyltti Saksan Wolfsburgissa.Julian Stratenschulte / EPA

Saksan hallitus aikoo tiukentaa autonvalmistajiin kohdistuvaa valvontaa syksyllä paljastuneen Volkswagenin päästöhuijauksen seurauksena.

Liikenneministeri Alexander Dobrindt kertoo saksalaiselle Bild am Sonntag -lehdelle (siirryt toiseen palveluun), että Saksassa suunnitellaan autoille urheilun dopingtestien kaltaisia tarkastuksia, jotta vastaavia päästömanipulaatioita ei enää pääsisi tapahtumaan.

– Moottoriajoneuvoille tulee tarkastukset dopingtestien tapaan. Ennalta ilmoittamatta, joka vuosi, Dobrindt sanoo Bild am Sonntagille.

Dobrindtin mukaan päästötesteihin joutuvat autot valittaisiin satunnaisotannalla, ja valvonnasta vastaisivat Saksan liikenneviranomaiset.

Johdon väitetään tienneen tutkinnasta jo 2014

Bild am Sonntag kertoo myös (siirryt toiseen palveluun), että Volkswagenin entistä pääjohtajaa Martin Winterkornia olisi varoitettu päästöhuijaukseen liittyvästä viranomaistutkinnasta jo keväällä 2014.

Saksalaislehden mukaan Volkswagenin työntekijä kertoi Winterkornille toukokuussa 2014, että Yhdysvaltain ympäristöviranomaiset tutkivat autojen kohonneita päästöarvoja ja etsivät huijausohjelmistoa.

Myös uutistoimisto Reuters kertoo lähteidensä tietoihin perustuen, että Volkswagenin johto sai varoituksen viranomaistutkinnasta toukokuussa 2014.

Volkswagen myönsi syyskuussa 2015 huijanneensa päästömittauksissa, mutta yhtiön mukaan huijauksesta olisi ollut vastuussa vain pieni joukko työntekijöitä eikä ylin johto olisi tiennyt asiasta.

Ex-pääjohtaja Winterkorn on aiemmin vakuuttanut saaneensa tiedon huijausohjelmistosta vasta hieman ennen kuin päästömanipulaatiosta kerrottiin julkisuuteen.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset