Koe uusi yle.fi

Japanista surkeita talouslukuja – pörssi kääntyi hurjaan nousuun

Japanin sijoittajien mielestä maan osakkeet ovat aivan alihintaisia. Heikot talousluvut saavat sijoittajat odottamaan myös lisäelvytystä. Kiinassa ulkomaankauppa vähenee edelleen.

Ulkomaat
Mies valokuvaa näyttötaulua, jossa näkyy Tokion pörssikursseja maanantaipäivältä 15. helmikuuta.
Toru Yamanaka / AFP

Japanin taloudesta saatiin aamulla uusia huonoja viestejä.

Hallituksen julkistamien lukujen mukaan maan bruttokansantuote laski loka-joulukuussa 1,4 prosenttia edellisvuodesta. Lasku oli odotettua suurempi. Analyytikot olivat ennustaneet 1,2 prosentin laskua.

Japanin talouden suurimmat ongelmat liittyvät vientiin ja kotimaan kysyntään. Vienti varsinkin kehittyviin talouksiin on vaikeuksissa ja kotimaassa kansalaisten kulutus heikkenee.

Huonot talousviestit käynnistivätkin markkinoilla arvelut, että Shinzo Aben hallituksen on tässä tilanteessa pakko lisätä elvytystä. Eräät analyytikot tosin huomauttivat, ettei Aben työkalupakissa ole juuri enää välineitä talouskasvun kiihdyttämiseen. Esimerkiksi korkotaso on jo miinuksella.

Tästä huolimatta sijoittajat aloittivat aamulla hurjan ostoryntäyksen japanilaisilla osakkeilla. Kun edellisellä viikolla Tokion pörssi oli laskenut 11 prosenttia, maanantaina lasku kurottiin suurelta osin umpeen, kun kurssit nousivat päivän aikana 7,16 prosenttia.

Laaja Topix-indeksi nousi kerrassaan 7,85 prosenttia.

Sijoittajat arvelivat, että japanilaiset osakkeet ovat nyt alihintaisia ja niiden arvo nousee tulossa olevan lisäelvytyksen myötä.

Kiinan pörssit avautuivat laskuun

Kiinassa pörssit avautuivat kiinalaisen uudenvuodenjuhlien jälkeen. Suunta oli runsaan prosentin alaspäin.

Kiinan hallitus julkaisi tammikuun kauppaluvut. Niiden mukaan maan vienti laski edellisvuoden lukuihin verrattuna 11,8 prosenttia.

Kyseessä oli jo seitsemän perättäinen kuukausi, kun vienti vähenee.

Toisaalta vienti oli tuontia suurempaa, mikä nostatti kauppataseen yli analyytikoiden ennusteen. Kauppataseen ylijäämä oli 63,3 miljardia dollaria.

Uutistoimisto Reuters kyseli näkymiä 1 200 kiinalaiselta pörssiyritykseltä uudenvuoden jälkeen. Monet yritykset valittelivat, että pääomaa on kiinni myymättömissä varastoissa ja maksut saapuvat aikaisempaa hitaammin. Eräissä heikoimmin kannattavissa yrityksissä harkitaan, avataanko tuottamattomimmat tuotantolaitokset ollenkaan. Työttömyyden kasvun vaara on siis kasvussa.

Lähteet: AP, Reuters, AFP