1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Otto Kuhala (Kirjasarja)

Markku Ropponen: Kuhala ja isku Helsingissä

Vuodesta 1990 dekkareita kirjoittanut Markku Ropponen on uusimmassa Otto Kuhala -kirjassaan käyttänyt Björn Wahlroosin hahmoa rohkealla tavalla, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Otto Kuhala (Kirjasarja)
Markku Ropponen: Kuhala ja isku Helsinkiin -kirjan kansi
Tammi

Carunan tekemät roimat sähkön siirtohintojen korotukset käynnistivät tarpeellisen keskustelun valtionyhtiöiden tai niiden omaisuuden myynnistä yksityiselle pääomalle. Fortumin tekemälle kaupalle antoi luvan silloinen maan hallitus, ainoastaan Paavo Arhinmäki äänesti vastaan. Kaupan hyväksymisen perustelut olivat vähintäänkin naiveja. Voittoa tavoittelevalla yhtiöllä ei ole muuta tavoitetta kuin mahdollisimman suuren voiton tekeminen. Tavoitteeseen pääsemiseksi käytetään kaikki mahdolliset keinot. Täytyy ihmetellä, miksi nämä keinot eivät ole tiedossa maan hallituksessa, vaikka tavalliset kansalaisetkin tuntevat ne?

Valtion omaisuuden yksityistämisen apostoli on ollut pitkään pankinjohtaja Björn Wahlroos. Hän on paasannut asiaansa julkisuudessa vuosia. Olen odottanut, koska Wahlroosin itsevarma ja ihmisiä ärsyttävä hahmo otetaan käyttöön kirjallisuudessa. Nyt se on tapahtunut. Vuodesta 1990 dekkareita kirjoittanut Markku Ropponen on uusimmassa Otto Kuhala -kirjassaan käyttänyt Wahlroosin hahmoa mielestäni rohkealla tavalla. Kirja on nimeltään Kuhala ja isku Helsingissä. Kirjan on kustantanut Tammi. Viime vuonna 60 vuotta täyttänyt Markku Ropponen teki yli 30-vuotisen uran kirjastonhoitajana ennen kuin rohkaistui vapaaksi kirjailijaksi.

Kuhala saa selvitettäväkseen surman

Otto Kuhala, joka on jyväskyläläinen entinen poliisi mutta elättää itsensä yksityisetsivänä, seikkailee tällä kertaa Helsingissä. Oikeastaan hän on koiransa Hipun kanssa lomamatkalla tapaamassa vanhaa naisystäväänsä Anastasiaa. Tavallisesta lomareissusta ei tietenkään saa aikaiseksi minkäänlaista dekkaria. Jos naisystävä, jonka kanssa on sovittu tapaamisesta, onkin kadonnut ja hänen asunnostaan ryntää ulos vieras mies, ollaan jo asian äärellä. Kuhala alkaa tietenkin selvittää mihin Anastasia on oikein hävinnyt? Tämän asunnon läheisestä kuppilasta löytyy vähän vihiä. Siellä myös selviää, että lähikadulla on äskettäin tapettu nainen. Tämä lisää Kuhalan pelkoa siitä, voisiko Anastasia olla henkirikoksen uhri?

Katoamista selvitellessään Kuhala istuu välillä Hipun kanssa läheisessä koirapuistossa. Siellä Hippu tutustuu toiseen koiraan, jolla on varsin viehättävä omistaja, Oona. Koska Anastasia on kadoksissa, kehittyy Kuhalan ja Oonan koiraystävyys ravintolaillalliselle asti. Sieltä Kuhala kuitenkin kaapataan erikoiselle retkelle, missä tavataan myös kartanonomistaja Skogbacka. Hän muistuttaa paljon sitä yksityistämisestä innostunutta pankkiiria.

Monen mutkan ja monivaiheisen pakoretken jälkeen Kuhala pääsee karkuun sekä kaappaajia että Skogbackaa. Kun hän palaa Helsinkiin, on edellisiltainen illallisvieras löytynyt tapettuna kotinsa läheltä työmaakaivannosta. Nyt sekä poliisit että Kuhala ovat enemmän kuin ymmällä. Mikä on surman syy ja kuka voi olla veriteon takana? Onneksi Anastasia löytyy ja sitä ajateltua lomaakin päästään vähän viettämään.

Yhteiskuntakritiikkiä dekkarin keinoin

Kahden naisen murha keskellä helteistä Helsinkiä herättää runsaasti huomiota ja aiheuttaa monenlaisia huhuja. Murhaajaksi epäillään ketä vaan. Moni aikoo ottaa oikeuden omiin käsiin, kun poliisitkaan eivät saa rikoksia selvitetyksi. Kuhala ehtii naimisiin Anastasiansa kanssa ja yhteistä kotia aletaan pitää Jyväskylässä. Kesäiset murhat uhkaavat painua selvittämättömien rikosten joukkoon, kunnes Kuhala joutuu palaamaan Helsinkiin vuokraamaan Anastasian asuntoa opiskelijoille. Murhien solmut alkavat yllättäin avautua.

Markku Ropponen on punonut Otto Kuhalan selvitettäväksi sotkuisen vyyhdin. Kirjailija on kirjoittanut dekkariinsa erikoisia juonen käänteitä mutta myös voimakasta yhteiskuntakritiikkiä. Ilman työtä nuoret joutuvat hunningolle. Kun työpaikkoja lopetetaan, ihmisiltä viedään samalla tulevaisuus. Isot pankkiherrat ja kaikenmaailman luottoluokittajat määrittelevät ihmisten ja yritysten arvon miettimättä lainkaan tekemistensä seurauksia.

Mutta minkälainen olikaan kartanonherra Skogbackan rooli, hän kun muistuttaa niin kovasti sitä Ruotsiin muuttanutta pankkiiria? Se selviää, kun luet Markku Ropposen uusimman dekkarin nimeltään Kuhala ja isku Helsingissä.

Kirjoittaja on kemijärveläinen kirjallisuuden ystävä.

Lue seuraavaksi