yle.fi-etusivu

Lehti: Venäjän kauppa Itä-Euroopan maiden kanssa romahtanut

Itä-Euroopan maat ovat olleet tärkeitä kauppakumppaneita Venäjän kanssa. Nyt vaihto on romahtanut kolmanneksen. Syitä kaupan vähenemiseen on molemmissa osapuolissa.

Ulkomaat
Lukoil Puolassa.
Jakub Kacmarczyk / EPA

Talouslehti Financial Times (siirryt toiseen palveluun)on julkaissut katsauksen Venäjän käymästä kaupasta entisten itäeurooppalaisten satelliittivaltioidensa kanssa. Katsauksesta ilmenee, että kauppavaihto on viime vuosina vähentynyt nopeasti.

Viime vuonna Virosta, Latviasta, Liettuasta, Puolasta, Tshekistä ja Bulgariasta Venäjälle vietyjen tuotteiden arvo supistui noin 30 prosenttia edellisestä vuodesta. Viennin arvo väheni noin 5,9 miljardia euroa.

Slovakiasta ja Unkarista on käytettävissä vain luvut tammikuusta marraskuuhin, mutta suuntaus on samanlainen.

Venäjä on jo kauan yrittänyt vähentää Itä-Euroopan suurta merkitystä ulkomaankaupalleen. EU:n Venäjälle asettama pakotteet ja Venäjän asettamat vastapakotteet ovat kuitenkin kiihdyttäneet tätä kehitystä.

Vaikka Venäjän pakotteet haittaavatkin pienten Itä-Euroopan maiden taloutta, suurin osa poliitikoista on kuitenkin halukas pitämään ne yllä ja jopa kiristämään niitä, lehden haastattelema Itä-Eurooppa-asiantuntija Balasz Jarábik arvioi.

Kauppavaihdon lasku ei ole yksin valtioiden välinen asia. Myös monet venäläiset yhtiöt ovat vetäytymässä alueelta.

Esimerkiksi Venäjän suurin pankki Sperbank möi joulukuussa Slovakian konttorinsa ja harkitsee myyvänsä muutkin "vähemmän merkityksellisistä" Euroopan maista. Öljy-yhtiö Lukoil on myynyt kaasunjakeluasemansa Unkarista, Tshekistä ja Slovakiasta

15.2. klo 10.26 Korjattu uutista: Kuuden maan vienti laski 5,9 miljardia euroa, kyseessä ei ollut viennin kokonaismäärä.