1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Ehdotus: Suomesta digikuittien edelläkävijä – paperikuitit historiaan?

Neljässä yrityksessä tehdyssä yhteishankkeessa perustellaan, että digitaalisista kuiteista tulisi Suomeen miljardisäästö.

talous
Kuittipino pöydällä.
Yle

Taloushallinnon kanssa tekemisissä olevat yritykset herättävät keskustelua paperikuiteista luopumisesta koko Suomessa. Neljän yrityksen yhteishankkeessa lasketaan, että jokainen paperinen kuitti tai lasku tulee 5–7 euroa kalliimmaksi kuin digitaalinen.

– Yhteensä Suomessa liikkuu vuosittain satoja miljoonia kuitteja, ja perinteisen kuitin käsittelyyn kuluu keskimäärin viidestä seitsemään minuuttia, sanoo hanketta it-talo Tiedossa vetänyt Fredrik Jansson tiedotteessa.

Säästöarvio perustuu oletukseen 60 euron tuntityöhintaan taloushallinnossa. Hankkeen yritykset ynnäävät kaikkiaan miljardiluokan säästöpotentiaalin, jos kaikki Suomessa liikkuvat kuitit automatisoitiin lompakoiden välistä kulunhallintajärjestelmiin. Samalla työpaikat pääsisivät eroon rypistyneiden kuittien skannaamisesta, eikä kuluttajien tarvitsisi etsiskellä haalentuneita takuukuittejaan.

"Taloushallinnon runkoverkko" oli Administerin, Tiedon, Tikonin ja Kunnan Taitoa -yrityksen kaksivuotinen yhteishanke, joka sai myös julkista rahaa Tekesiltä. Kuittikysymys oli hankkeen merkittävimpiä.

– Jotta kuittien laajamittainen digitalisointi voi alkaa, tarvitsemme yhtenäisen tavan tuottaa ja välittää kuitteja elektronisesti. Jos onnistumme tässä tehtävässä, voimme luoda Suomesta sähköisen taloushallinnon kärkimaan ja houkutella myös muita maita ulkoistamaan työtä Suomeen, visioi Fredrik Jansson.

Hän toivoo asiaa valtiovarainministeriön pohdittavaksi. Uudistusministeri Anu Vehviläinen asetti joulukuussa "digiryhmän", jota hän ohjeisti vauhdittamaan Suomea ulos "paperisesta ja arjen virka-aikaan sidotusta" hallinnosta. Fredrik Jansson haluaa, että työryhmä ottaisi paperikuittien repimisen omakseen. Työryhmän toimikausi kestää tämä hallituskauden.

– Standardien luominen onnistuu parhaiten, kun yritykset ja julkishallinto tekevät työn yhdessä.

Hankkeessa ei uskota, että paperista päästäisiin eroon ilman keppiä. Yhtenä keinona väläytetään, että laskun loppusummasta voisi tehdä vähennyksen, jos lasku on tullut paperilla.

Paperikuititon Suomi toisi tullessaan mullistuksia markettien ja muiden liikkeiden kassoille, mutta suurimmat varmastikin kahdelle Suomessa toimivalle kuittipaperitehtaalle. Ne tuottavat tällä haavaa yhteensä vähintään tuhat tonnia kuittipaperia vuodessa.

Lue seuraavaksi