Punttipöksyt valmistuvat langasta asti saman katon alla – alushousujen malli sama kuin 30-luvulla

Valkoisen langan matka vaaleanpunaiseksi punttipöksyksi taittuu yhden ja saman katon alla Kangasalla. Yli 90-vuotias TamSilk valmistaa lahkeellisia alushousuja yhä samalla mallilla kuin vuosikymmeniä sitten.

Kotimaa
Riikka Saikkonen esittelee punttipöksykerrastoa
Punttipöksykerraston malli on vuonna 2016 sama kuin 30-luvulla, esittelee TamSilkin toimitusjohtaja Riikka Saikkonen.Anna Sirén / Yle

Alusvaatevalmistaja TamSilkin kassakaapissa Kangasalan Lentolassa säilytetään aarteita. Toimitusjohtaja Riikka Saikkonen nostaa toimiston pöydälle kauniita myyntipakkauksia lähes yhdeksän vuosikymmenen takaa. Yhdestä niistä löytyy iskemätön naisten aluskerrasto.

Vaaleanpunaiset lahkeelliset neulospöksyt näyttävät tutulta: samanlaisia löytyy alakerran tehtaanmyymälän hyllyltä.

TamSilkin ehkä tunnetuin tuote pysynyt samana 30-luvulta näihin päiviin.

– Perinteet ovat TamSilkin selkäranka, ja hyvälle tuotteelle on yhä kysyntää. Kuka niitä lahjehousuja mummuille valmistaisi, jos emme me, Riikka Saikkonen hymyilee.

Kaikki saman katon alla

Punttipöksyjen alkulähde löytyy TamSilkin neulomosta. Pyöröneulekoneet tupruttavat hahtuvaa kuin hattarakoneet, ja meteli saa ajatukset solmuun.

– Tässä pyörii 27 puolaa, joista menevät langat neuloihin. Kudon kankaan, ja sen jälkeen se menee värjäykseen tai keittopesuun. Näistä tulee pitkistä ja aluspaitaa, Johanna Porvali esittelee koneen kohistessa vieressä.

Päivässä syntyy 3-4 pakkaa, joissa jokaisessa on 12 kiloa neulosta. Työtä tehdään yli kolmenkymmenen vuoden kokemuksella ja edellisiltä sukupolvilta perityin opein.

– Entiset työkaverit opettivat miten näitä koneita käytetään. Mitään kouluja en ole käynyt, Johanna Porvali sanoo puolaa vaihtaessaan.

Paperikaavat ja vannesaha

Neulomosta pakat kannetaan yläkerran tehdassaliin, missä alushousujen puntit piirretään neulokselle perinteisten paperikaavojen avulla. Automaattileikkureita ei näy, vaan Soili Juutilainen tarttuu toimeen käsin.

Pöksyjä viikataan
Anna Sirén / Yle

– Ensin käytetään pystyleikkuria ja sitten vannesahaa, Juutilainen esittelee työvälineitään.

Ei ole itsestäänselvää, että käsin tekeminen kannattaa. Toimitusjohtajan mukaan nykyajan suurin haaste onkin juuri halpatuonti.

– Onneksi perinteisiä laamapaitoja ja punttihousuja ei tule Aasiasta, Riikka Saikkonen sanoo.

Tuontia ei ole, eikä juuri vientiäkään. Punttipöksyt ovat Saikkosen mukaan suomalaisen naisen erikoisuus.

– Mutta esimerkiksi Japaniin ja Ranskaan viedään meiltä kyllä villasilkkituotteita.

Pöksyt pussiin, mutta ei omaan jalkaan

TamSilk on naisten valtakunta. Talossa työskentelee laitosmies Antti, mutta tehdassalissa ompelukoneiden äärellä istuu pelkkää rouvasväkeä.

Leikkaamisen jälkeen punttipöksyt saumataan, ja lahkeensuut saavat pitsit. Sitten nimettömät päätyvät kokeneisiin käsiin. Talon pitkäaikaisin työntekijä, mestariviikkaaja Sinikka Auranen, tuli taloon elokuussa 1972. Hän taittelee tuotteet myyntipakkauksiin.

Vaihteluksi riittää kun välillä tulee taiteltavaksi kerrastoa tai laamapaitaa.

Sinikka Auranen

– Täällä oli aloittaessani yli 80 työntekijää, ja nyt meitä on enää parikymmentä. Mutta punttipöksy on ennallaan, sanoo Auranen 43 vuoden tuomalla kokemuksella.

Toimittaja saa kokeiltavakseen yksien pöksyjen pussittamisen, mutta ruttuista pakettia ei kehtaisi viedä tehtaanmyymälään. Sinikka Aurasen paketit ovat tasalaatuisia, siitäkin huolimatta, että samankokoiseen pussiin pitää sovittaa niin pöksyt kokoa 38 kuin vaikka 52.

Sinikka Auranen viikkaa punttipöksyjä
Sinikka Auranen viikkaa pöksyt myyntipusseihin. Auranen on työskennellyt talossa 43 vuotta.Anna Sirén / Yle

Siistit paketit syntyvät hyvällä mielellä.

– Tämä on mukavaa työtä. Vaihteluksi riittää kun välillä tulee taiteltavaksi kerrastoa tai laamapaitaa.

Sinikka Auranen ei myönnä koskaan itse käyttäneensä punttipöksyjä. Ei myönnä kukaan muukaan tehtaan naisista.

– Ehkä me täällä kuvitellaan, että nämä on vanhemmille tarkoitettuja. Vaikka ollaan kai me vanhoja jo itsekin, Auranen hekottaa.

Pakkanen toi kiireen

Kun tammikuun paukkupakkaset saapuivat, alkoi Kangasalla tapahtua. Lämpimien alusvaatteiden kysyntä nousi hetkessä.

Kuka niitä lahjehousuja mummuille valmistaisi, jos emme me?

Riikka Saikkonen

– Täällä eletään reaaliajassa. Meidän tuotantomme muistuttaa leipomoa, sillä tuotteet lähtevät useimmiten uunituoreena kuluttajalle, Riikka Saikkonen sanoo.

Nopeimmillaan punttipöksyt ovat siis kuluttajan jalassa jo valmistumistaan seuraavana päivänä. Vielä pari päivää aiemmin ne olivat valkoista lankaa TamSilkin neulomon puolalla.