1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pääkaupunkiseudulla pahin influenssaepidemia vuosiin

Influenssaan kuolee joka vuosi iäkkäitä ihmisiä sekä perussairaita. Nyt meneillään oleva influenssa on kuitenkin purrut etenkin työikäisiin perusterveisiin ihmisiin.

Kotimaan uutiset
Flunssainen nainen.
Trond H. Trosdahl / Lehtikuva

Tänä vuonna influenssakausi on alkanut tavallista aikaisemmin ja rajumpana. Suurin sairastumisaalto on meneillään ja saattaa vielä nousta.

– Yleensä influenssakausi on noin 6–8 viikon jakso, josta nyt ollaan puolessa välissä. Alustavien tietojen mukaan vielä viime viikolla influenssatapausten määrä on ollut nousussa, kertoo HUS:in infektiosairauksien klinikan ylilääkäri Asko Järvinen.

Tällä kertaa valtaosa todetuista influenssatapauksista edustaa ns. sikainfluenssaa eli pandemista A-tyypin H1N1-virusta.

Nyt leviävä sikainfluenssa on siitä poikkeuksellinen että se iskee etenkin perusterveisiin työikäisiin ihmisiin. Normaalisti influenssaan sairastuvat pikkulapset, iäkkäät ihmiset sekä perussairauden omaavat.

Pahin epidemia sikainfluenssa-pandemian jälkeen

– Meneillään oleva influenssa on vuoden 2009-2010 sikainfluenssa-pandemian jälkeen rajuin influenssavuosi, mitä on ollut. Selvästi enemmän sairastuneita ja vaikeasti sairastuneita, kertoo Järvinen.

Perusterveelle ihmiselle influenssasta ei ole kovaa kuumetta suurempaa haittaa, mutta etenkin sairaille ja vanhoille ihmisille influenssa voi olla kohtalokas. Tammikuussa HUS:in syöpäkeskuksen osasto jouduttiin sulkemaan sikainfluenssan vuoksi, koska influenssa voi olla syöpäpotilaalle hengenvaarallinen.

Rokote on paras turva influenssaan

– Tietysti käsien pesulla on merkitystä, mutta tämä influenssa leviää hyvin myös pisaratartuntana julkisilta paikoilta.

Vaikka rokotteita on viime vuosina otettu nousevissa määrin, yksi syy tämän vuoden epidemiaan on rokotteen uusimisen unohtuminen.

– Influenssarokote on yksi turvallisimmista rokotteista, jota annetaan vuosittain ympäri maailmaa. Ongelmana on se, että uusi rokote pitäisi muistaa ottaa joka vuosi, koska influenssa muuttaa muotoaan, Järvinen muistuttaa.

Lue seuraavaksi