yle.fi-etusivu

SPR:n työntekijä saa myös lokaa niskaansa: "Hyvä, ettei rinnuksiin käynyt"

Turvapaikanhakijoiden parissa työskentelevät SPR:n työntekijät saavat osakseen jonkin verran kritiikkiä ja asiattomia kommentteja. Vastaava ohjaaja Esa Isopahkala ei ota netin herjoja henkilökohtaisesti.

ilmiöt
SPR:n vastaava ohjaaja Esa Isopahkala
Julia Sieppi / Yle

Marraskuussa perustetun Kajaanin Otanmäen vastaanottokeskuksen reilut sata turvapaikanhakijaa ja henkilökunta ovat löytäneet toimivan rytmin arkeensa. Vastaavan ohjaajan Esa Isopahkalan mukaan tiiviisti asuvien ihmisten satunnaiset kahnaukset selvitetään puhumalla.

Otanmäkeläiset ovat Isopahkalan mukaan ottaneet vastaanottokeskuksen vastaan pääasiassa positiivisesti.

– Kritiikkiäkin on ollut, mutta Otanmäessä ymmärretään tilanne. Täällähän on koulu ollut uhattuna, koska väkimäärä vähenee, eikä Otanmäessä muutenkaan kovin vilkasta ole. Minun mielestäni tämä elävöittää kylää paljon.

Katupartioilla on huono kaiku

Vaikka toiminta pyörii entisessä motellissa hyvin, joutuu SPR:n työntekijänä Isopahkala ottamaan vastaan myös ikäviä kommentteja. Vastaanottokeskus aiheuttaa joissain epäluuloja. Myös Kajaaniin on perustettu katupartio, joskaan sitä ei ole syrjäisessä Otanmäessä näkynyt.

Isopahkalan mielestä kansalaisaktiivisuus on hyvä asia, mutta suhtautuu asiaan silti hieman varauksellisesti.

Uhkakuvia luodaan niin kovasti, että kyllähän sitä itsekin vähän miettii, että mihin suuntaan ollaan menossa.

Esa Isopahkala

– Aina tällaisella katupartioinnilla on huono sointi, kun mennään järjestyksenvalvojan kentälle.

Toisaalta Isopahkala ymmärtää, miksi katupartioita on olemassa.

– Kyllä se siinä mielessä ristiriitaisuutta aiheuttaa, että kun meillä on täällä hirveän leppoisa tunnelma ja täällä on hyvin saatu asiat keskustelemalla järjestettyä.

Henkilökohtaisestikin Isopahkala on joutunut ottamaan lokaa vastaan muutamia kertoja. Kerran hän oli saattamassa turvapaikanhakijaa Kajaanin juna-asemalla, kun paikallinen hermostui.

Kritiikkiäkin on ollut, mutta Otanmäessä ymmärretään tilanne.

Esa Isopahkala

– Siihen tuli vähän kansalaisluottamusta väkevämpää nauttinut ihminen ja hyvä ettei rinnuksiin käynyt, kun näki, että olen Punaisen ristin työntekijä.

– Minä yritin vain rauhoitella ja sanoin, että tämä aika on tällaista ja tähän pitää tottua. Asiat täytyy järjestää jollain lailla, ja Punainen risti on ottanut asian hoitaakseen. Tilanne laukesi lopulta niin, että hän siirtyi takavasemmalle, kun vähän komensin.

Uhkakuvat syntyvät netissä

Internetissä ja etenkin sosiaalisessa mediassa käydään vilkasta keskustelua maahanmuutosta ja yltyneestä turvapaikanhakijoiden määrästä. Somessa liikkuu rajujakin kommentteja, joissa kritisoidaan myös SPR:n työntekijöitä.

– Uhkakuvia luodaan niin kovasti, että kyllähän sitä itsekin vähän miettii, että mihin suuntaan ollaan menossa.

Isopahkala kertoo olevanssa niin monessa sopassa keitetty, etteivät ikävät kommentit vaikuta häneen. Mies painottaa, että vastaanottokeskuksen henkilökunta tekee perustyötään, eikä ota kantaa asioihin.

– Me vain pyrimme järjestämään täällä ihmisille tietyt edellytykset, ja annamme yleisen keskustelun velloa muualla. En ota kommentteja henkilökohtaisesti. Ne ovat vain mielipiteitä, joihin jokaisella on oikeus.