1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Tulevaisuuden paketti on älykäs ja osaa perille nopeasti

Kouvolan kehitysyhtiö Kinno alkaa kehittää yhdessä tietokonejätti IBM:n kanssa uudenlaista älyjärjestelmää tavaratoimituksiin. Älyjärjestelmä tehostaa ja nopeuttaa tavarakuljetuksia, koska kuljetettavat yksiköt voisivat sisältää itsessään tiedon siitä, minne ne ovat matkalla.

Tekniikka
Rekkoja parkkipaikalla.
Petri Lassheikki / Yle

Kouvolassa ryhdytään testaamaan aivan uudentyyppisen teknologian käyttöä tavaraliikenteen ohjauksessa.

Kouvolan kehitysyhtiö Kinno kehittää yhdessä tietokonejätti IBM:n kanssa uudenlaista älyjärjestelmää, jota myös ensimmäisenä maailmassa sovellettaisiin käytäntöön.

Tavaraliikenne kasvaa tulevaisuudessa entisestään muun muassa nettikaupan yleistyessä. Sitä varten logistiikka kaipaa kehittämistä.

– Älyjärjestelmä tehostaa ja nopeuttaa tavarakuljetuksia, ja se myös lisää toimitusten ennakoitavuutta. Parhaimmillaan kuljetettavat yksiköt sisältävät itsessään tiedon, mihin ne ovat menossa. Jos tällä hetkellä paketin toimitus esimerkiksi Yhdysvalloista kestää 5–14 päivää, haarukka voisi tulevaisuudessa olla 4–5 päivää, Mika Lammi kehitysyhtiö Kinnosta toteaa.

Mukana testauksessa on runsaasti logistiikka-alan toimijoita Baltian maista ja Ruotsista sekä Kaakkois-Suomestakin.

Kinno hakee EU:lta kahden miljoonan euron rahoitusta maidenvälisen kehittämisyhteistyön rahastosta. Rahoituspäätös saadaan kesäkuussa, ja varsinaisen työn on määrä alkaa elokuussa.

Mika Lammi kehitysyhtiö Kinnosta toteaa, että logistiikan älyjärjestelmän kehitystyö on luontevaa tehdä Kouvolassa.

– Meillä on EU:n ainoa tämän mittaluokan rataverkon terminaalikeskus, joka yhdistää Euroopan rataverkon Venäjän ja Aasian maiden verkkoihin. On luontevaa, että juuri Kouvola on testausympäristönä, kun kehitämme mullistavaa tavaraliikenteen ohjausjärjestelmää.