Ilmaiskut tuhosivat Lääkärit ilman rajoja -järjestön tukeman sairaalan Syyriassa – video

Järjestö ei ole toistaiseksi kertonut, mikä taho teki tuhoisat ilmaiskut Idlibin maakunnassa. Myös Azazin kaupungissa sairaala joutui pommituksen kohteeksi.

Ulkomaat
Rakennuksien takaa nousee savua.
Kuvassa kerrotaan olevan Maaret al-Numanin sairaala, jota Lääkärit ilman rajoja -järjestö tukee.

Luoteis-Syyriassa Idlibin maakunnassa sijainnut Lääkärit ilman rajoja -järjestön eli MSF:n tukema sairaala on tuhoutunut ilmaiskuissa maanantaina. Kahdeksan henkilkunnan jäsentä on kateissa, MSF kertoo.

Järjestön mukaan Maaret al-Numan kaupungissa sijaitsevaan sairaalaan osui neljä ohjusta. MSF ei ole kertonut, mikä taho teki sairaalaan kohdistuneet ilmaiskut.

– Tämä on tahallinen hyökkäys terveydenhoitolaitosta kohtaan. Sairaalan tuhoutuminen riistää terveydenhuollon noin 40 000 ihmiseltä tällä konfliktialueella, sanoo MSF:n operaation johtaja Massimiliano Rebaudengo.

Britanniasta käsin toimiva oppositiomielinen The Syrian Observatory for Human Rights -järjestö syyttää iskuista Venäjää. Järjestön mukaan iskuissa kuoli ainakin yhdeksän ihmistä ja useita haavoittui.

Myöhemmin maanantaina MSF kertoi, että ainakin seitsemän ihmistä kuoli iskussa ja kahdeksan on kateissa. Myös kadoksissa olevien oletetaan MSF:n mukaan kuolleen. MSF:n mukaan kuolleista viisi oli sairaalan potilaita, yksi talonmies ja yksi sairaalan vartija. Kateissa olevat ovat sairaalan henkilökuntaa.

Sairaalassa oli 30 potilaspaikkaa ja siellä työskentelee 54 henkilökunnan jäsentä. MSF rahoittaa sairaalan toimintaa ja toimittaa sinne lääkkeitä ja varusteita.

Toista sairaalaa pommitettiin Azazissa

Turkin rajan lähellä sijaitsevassa kapinallisten hallussa olevassa Azazin kaupungissa kuoli maanantaina ainakin 14 siviiliä, kun ohjukset osuivat lastensairaalaan, kouluun ja muihin kohteisiin.

Iskussa haavoittui kymmeniä ihmisiä. Ambulanssit ovat vieneet haavoittuneita hoidettavaksi Turkkiin.

Turkin pääministerin Ahmet Davutoğlun mukaan venäläinen ballistinen ohjus osui lastensairaalaan Azizissa.

Azaziin on saapunut kymmeniätuhansia pakolaisia, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa hallituksen joukkojen ja kapinallisten taistelujen takia.

Lähteet: AFP, AP, Reuters