BBC vihjailee: Paavilla suhde naimisissa olevan naisen kanssa

Paavi Johannes Paavali II ylläpiti hyvin läheistä suhdetta Puolassa syntyneeseen, mutta Yhdysvalloissa asuneeseen naiseen. Mitään viitettä selibaattilupauksen rikkomiseen ei ole, mutta kirjeet paljastavat molempien kamppailleen suhteen laadun kanssa.

Paavi Johannes Paavali II. Kuva: Massimo Capodanno / EPA

Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) on saanut haltuunsa paavi Johannes Paavali II:n kirjeenvaihtoa ja valokuvia. Kirjeet paljastavat yksityiskohtia paavin yksityiselämästä myös ajalta, jo ennen hänen nousuaan katolisen kirkon johtoon.

BBC kiinnittää huomiota paavin, oikealta nimeltään Karol Wojtylan läheiseen suhteeseen naimisissa olleen filosofin Anna-Teresa Tymienieckan kanssa.

Wojtyla tapasi Tymienieckan jo vuonna 1973. Heidän välilleen kehittyi tiivis suhde ja he kirjoittivat toisilleen ahkerasti kirjeitä.

BBC:n mukaan Wojtylalla oli kardinaalina toimiessaan ja myös paaviksi noustuaan paljon naispuolisia ystäviä, joiden kanssa hän vaihtoi kirjeitä. Suhde Anna-Teresa Tymienieckaan oli kuitenkin poikkeuksellinen.

Molemmat kirjoittavat kamppailevansa suhteensa laadun kanssa. Paaville Anna-Teresa oli poikkeuksellisen läheinen ystävätär, joka seurasi häntä mm. patikkaretkille ja hiihtolomille.

Jo suhteen alkuaikoina, vuonna 1976 kardinaali Wojtyla lahjoitti rouva Tymienieckalle itselleen hyvin tärkeän esineen, skapulaarin, olkapäillä kannettavan kirkollisen vaatteen.

Wojtyla kirjoitti ystävättärelleen: "Jo viime vuonna pohdin vastausta näille sanoille "Kuulun sinulle", ja lopulta [...] keksin sen - skapulaari. Siinä mitassa, kuin hyväksyn ja tunnen sinut kaikkialla, kaikissa tilanteissa, kun olet lähellä tai kaukana."

Harvinaisten käsikirjoitusten asiantuntija Marsha Malinowski arvioi BBC:lle kirjeiden paljastavan, että rouva Tymieniecka oli rakastunut kardinaali Wojtylaan heidän suhteensa alussa. - Se heijastuu mielestäni täydellisesti kirjeissä".

Huolimatta kirjeiden intiimistä tunnelmasta ei ole mitään merkkejä siitä, että paavi olisi rikkonut selibaattilupaustaan.

Johannes Paavali II kuoli vuonna 2005. Hänet julistettiin pyhimykseksi vuonna 2014, eli kanonisointi tapahtui poikkeuksellisen nopeasti. Yleensä Vatikaani tutkii hyvin tarkasti kanonisoimisprosessissa olevien henkilöiden taustat. BBC ei ole kyennyt varmistamaan, tutkittiinko Johannes Paavali II:n kirjeet.

Kirjeiden kopioita on Puolan kansalliskirjaston arkistoissa. Kirjastosta arvioidaan, että paavin ja Anna-Teresa Tymienieckan välillä vallitsi vain lämmin ystävyys.