Vaihto-oppilaskin voi rakastua – lakihanke perheenyhdistämisen tulorajoista näyttää kaatuvan Suomen kansalaisten osalta

Hallituksen kaavailuissa edes keskituloisen suomalaisen tulot eivät riitä lupaan tuoda puoliso ja lapset Suomeen. Eduskunnassa hanke tyrmätään sekä hallituksesta että oppositiosta.

politiikka
Pariskunta halaa lumisessa puistossa.
Roman Pilipey / EPA

Perheenyhdistämisen tulorajojen ulottamista Suomen kansalaisiin vastustetaan eduskuntapuolueissa hallituksesta oppositioon.

Hallituspuolue kokoomuksen eduskuntaryhmää johtava Arto Satonen totesi maanantaina Ylen aamu-tv:ssä vastustavansa perheenyhdistämisen tulorajoja Suomen kansalaisille.

Myös maahanmuuttoon kriittisimmin suhtautuvan hallituspuolue perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho kertoi Ylelle, ettei tulorajojen hänen mielestään pitäisi koskea suomalaisia.

– Tulorajat suomalaisille on tässä suhteessa tarpeettomia. Ne eivät edistä sitä alkuperäistä tarkoitusta, joka on ollut vetotekijöiden poistaminen nimenomaan turvapaikanhakijoita ajatellen, Terho sanoo.

Kaikissa hallituspuolueissa

Hallitus kaavailee lakimuutosta, jonka mukaan suomalaisellakin perheenkokoajalla pitäisi olla vähintään 2 600 euron nettotulot kuukaudessa saadakseen puolisonsa ja kaksi lastaan Suomeen. Hanke on tällä hetkellä vielä lausuntokierroksella. Terhon mukaan sitä on syytä arvioida uudestaan.

– Se pitää mielestäni muodostaa sillä lailla, että suomalaisten asema ei tässä muutu eikä suomalaisten puolisoiden, vaan tässä on nimenomaan tarkoitus vastata tähän turvapaikkakriisiin, Sampo Terho kertoo.

Terhon ja Satosen mielipide saa varovaista tukea myös kolmannen hallituspuolueen, keskustan joukoista. Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen ei halua suoraan ottaa asiaan kantaa sen ollessa vielä lausuntokierroksella. Vanhanen ymmärtää hyvin aiheen ympärille noussutta huolta.

– En hämmästele, että kriittistä keskustelua syntyy näillä eurorajoilla.

Keskustan eduskuntaryhmä ei ole vielä keskustellut perheenyhdistämisen tulorajoista. Asia liittyy Vanhasen mukaan isoon kokonaisuuteen, josta hallitus sopi syksyllä.

Oppositiosta tyrmäys: Vaihto-oppilaskin voi rakastua

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ei kannata tulorajoja Suomen kansalaisille.

– Jos joku nyt sitten vaihto-oppilasvuonna tai työmatkallaan sattuu rakastumaan, sen jälkeen käytännössä pitäisi olla yli keskitulot, että olisi mahdollista tuoda rakkaimpansa Suomeen. Se ei kuulosta millään tavalla järkevältä, arvioi Lindtman.

Lindtmanin mielestä hallituksen kannattaisi harkita uudelleen, kannattaako kotouttamisen tulorajoja laajentaa koskemaan myös suomalaisia.

– Toivon, että hallitus pohtii tämän vielä kerran. Se olisi suurta viisautta, Lindtman kiteyttää.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto tyrmäsi hallituksen hankkeen Ylen lähetyksessä jo aamulla.

– Vastaisuudessa köyhän perheen lapsella ei ole samanlaista oikeutta perhe-elämään kuin varakkaan perheen lapsella. Tulovaatimukset ovat kohtuuttoman korkeat, myös valtaosa suomalaisista jää rajojen alapuolelle, huomauttaa Alanko-Kahiluoto.