yle.fi-etusivu

Kissan purema vei viikoksi sairauslomalle – "vakavat seuraukset ovat harvinaisia"

Heinolalaismies joutui kissan puremaksi, ja haava tulehtui niin pahasti, että mies joutui viikoksi sairauslomalle. Lemmikit kantavat suussaan bakteereja, joiden kanssa ei ole leikkimistä, sanovat asiantuntijat. Koiran puremista tulehtuu noin joka viides, kissan puremista jopa 80 prosenttia.

luonto
Lähikuvassa seisova kissa.
Juha Kemppainen / Yle

Kissa upottaa hampaansa syvälle käteen, eikä tahdo päästää millään irti. Onneksi rokotukset ovat kunnossa, eiköhän se puhdistamalla hoidu kuntoon.

Näin ajatteli tuttavansa kissan puremaksi joutunut heinolalaismies. Hänen olisi kuitenkin kannattanut mennä suoraan lääkäriin, sillä haava tulehtui ja seurauksena oli viikon sairausloma ja vahva antibioottikuuri.

Vaikka koiran julmemman kokoinen purukalusto näyttää pelottavalta, kissan purema voi olla petollisempi.

– Koiran puremista tulehtuu enimmillään 20 prosenttia, mutta kissan puremista jopa 80 prosenttia, kertoo ylilääkäri Hanna Suurmunne Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän ensihoito- ja päivystyskeskuksesta.

– Osasyy tulehdusten yleisyyteen voi olla myös, että kissan terävät hampaat tekevät helposti syvän pistohaavan, jota on vaikea puhdistaa, muistuttaa tartuntatautilääkäri Topi Turunen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) infektiotautien osastolta.

Hoito alkaa haavan puhdistamisesta

Oli haava syvä tai ei, puhdistaminen on ensiarvoisen tärkeää.

– Pikainen puhdistus antaa tehokkaimman suojan infektioilta, eikä sitä voi korvata mikrobilääkehoidolla. Alkupuhdistuksessa voi käyttää runsaasti vesijohtovettä, Suurmunne sanoo.

Kissan terävät hampaat tekevät helposti syvän pistohaavan, jota on vaikea puhdistaa.

Topi Turunen

Seuraavaksi pitäisi Suurmunteen mukaan mennä lääkäriin, sillä puremistapauksissa suositellaan lähes poikkeuksetta antibioottikuuria – etenkin, jos purema on niin syvä, että iho on mennyt rikki.

– Antibioottihoito tulee kyseeseen alle kahdeksan tunnin ikäisessä haavassa, suuren riskin puremissa. Esimerkiksi kissan purema luokitellaan suuren riskin puremaksi.

– Aina, kun on kyse eläimen puremasta, kannattaa tietysti tarkistaa, että tetanusrokote on voimassa. Jos on epäselvyyttä, tulisi antaa tetanustehoste, hän lisää.

Pienellä puremalla voi olla suuret seuraukset

Pienellä haavalla saattaa olla vakavia seurauksia. Niiden tiedetään johtaneen jopa potilaan kuolemaan. Se on kuitenkin harvinaista.

Yleensä tulehdus aiheuttaa punoitusta, kuumotusta, turvotusta ja mahdollisesti märkävuotoa haavasta.

– Joissakin tapauksissa tulehdus saattaa esimerkiksi käden alueella levitä jänneaitioon, muodostaa paiseen tai edetä yleistyneeksi bakteeri-infektioksi eli verenmyrkytykseksi, sanoo Turunen.

Ihmiset ovat yleensä hyvin valppaita ja tietävät miten pitää toimia.

Hanna Suurmunne

Lemmikkieläinten puremia sattuu paljon. Esimerkiki Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän päivystykseen purruksi joutuneita ihmisiä tulee hoidettavaksi muutama joka viikko. Tapaturmien lukumäärään nähden vakavia seurauksia koituu harvoin.

– Todella vakavat seuraukset ovat harvinaisia. Ihmiset ovat yleensä hyvin valppaita ja tietävät, miten pitää toimia, Suurmunne rauhoittelee.

Lemmikin suu on bakteeripesä

Lemmikin omistajien ei ehkä kannata ryhtyä harjaamaan lemmikin hampaita pöpöjen pelossa, sillä tulehduksen aiheuttavat bakteerin ovat sellaisia, joita lemmikeillä on suussaan luonnostaan.

Ylilääkäri Suurmunnen mukaan yleisiä bakteereja ovat Pasteurella canis koirilla ja Pasteurella multocida kissoilla.

– Kissoilla bakteereja voi olla enemmän. Kissojen puremista tulee yleensä strepto-, stafylo- ja enterokokkeja ja niiden lisäksi anaerobisia bakteereja, hän luettelee.

– Harvinaisempia kissan puremasta tarttuvia bakteereja ovat Capnocytophaga canimorsus ja Bartonella henselae, jatkaa Turunen.

Tuttuvansa kissan puremaksi joutunut heinolalaismies parani kymmenen päivän antibioottikuurilla, ja käsi kuntoutui ennalleen. Vastedes hänkin tietää, että lemmikin pureman jälkeen lääkäriin pitää mennä heti eikä jäädä odottelemaan.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Egypti

Analyysi: Egyptin synkkä päivä

Egypti

Suurlähettiläs Egyptin iskusta: Huomattavasti kovempi kuin aiemmat

Orjuus

Libyan orjahuutokaupat: CNN:n kuvat paljastivat ongelman, josta kaikki tiesivät

Kaamos

Kaamos otti taas Suomen synkkään syleilyyn – Näillä vinkeillä jaksat pirteänä läpi pitkän pimeän