Kristitty ja muslimi menivät yhdessä moskeijaan – korpimailla uskonnot keskustelevat keskenään

Otsikko ei ole vitsin tai kaskun alkurivi, vaan vakituista toimintaa Kainuun uskonnollisten yhteisöjen välillä. Uskontojen vuoropuhelu luonnistuu myös kriisitilanteissa.

ilmiöt
Asfaltista heijastuva ristin varjo.
Sanna Kähkönen / Yle

Kainuussa eri uskontojen edustajat ovat tavanneet jo parin vuoden ajan yhteisen pöydän ääressä. Kainuun opiston rehtori Helena Ahonen kertoo, että vuodesta 2013 lähtien moninaiset uskonnot ovat olleet Kainuun ekumeenisen seminaarin aiheena.

– Silloin käynnistimme paikallisten toimijoiden välille dialogin, Ahonen sanoo.

Mukana dialogissa on islamilainen yhdyskunta, paikallisia kristillisiä toimijoita ja uutena tiibetinbuddhalainen yhteisö. Yhteisöjen edustajat tapaavat useita kertoja vuodessa ja keskustelevat ajankohtaisista ja yhteisöjä koskettavista aiheista.

Minusta olisi parasta, jos vaikka kerran kuussa kokoonnutaan ihan vain huvin vuoksi.

Mardin Amin

Esimerkiksi Pariisin pommi-iskujen jälkeen ryhmä kokoontui paikallisessa moskeijassa puhumaan asiasta ja siitä, millaisia tunteita tapaus heidän yhteisöissään herätti.

– Se oli todella hyvä tilaisuus. Silloin oli selkeästi sellainen tunne, että olemme kaikki kuitenkin samalla puolella näissä asioissa, sanoo Ahonen.

– Voisimme ottaa myös yhteisesti joihinkin asioihin kantaa, jos sellainen tilanne tulisi, hän toteaa.

Vuoropuhelua myös kaveripiirin kesken

Kainuussa uskontojen ja katsomusten yhteisymmärryksen viikkoa (siirryt toiseen palveluun) vietettiin tänä vuonna toista kertaa helmikuun ensimmäisellä viikolla. Aiheeseen liittyvä paneelikeskustelu järjestettiin teemaviikon yhteydessä.

Tänä vuonna tilaisuudessa olivat mukana Abderrahim Fahim Kajaanin islamilaisesta yhdyskunnasta, Reijo Haukia Kajaanin tiibetinbuddhalaisesta yhdyskunnasta, opiskelijapastori Nuusa Parkkinen Kajaanin evankelis-luterilaisesta seurakunnasta ja Mardin Amin, zarathustralainen Irakin kurdi, joka on tullut Suomeen pakolaisena.

Lukiolaisista ja Kainuun opistolaisista koostuva yleisö seuraa uskontopaneelikeskustelua Kajaanin lukion auditoriossa.
Uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikon teema oli "Yhteiset arvomme?". Kainuussa järjestettiin paneelikeskustelu teemaan liittyen Kajaanin lukion auditoriossa.

Amin itse on kokenut myös uskonnollista vainoa vähemmistöön kuuluvana Irakissa. Hänen entinen vaimonsa on kristitty, joten perheen lapset on kasvatettu zarathustralais-kristittyinä muslimiympäristössä. Varsinkin tytärtä kiusattiin tämän taustan vuoksi koulussa Irakissa.

– Syytän uskonnollisia johtajia ja sitä, mitä he opettavat lapsille ja ihmisryhmille, Amin sanoo.

Aminin on hankala kuvitella maailmaa, jossa radikalisaatiosta ja fanaattisuudesta olisi päästy eroon.

Silloin oli selkeästi sellainen tunne, että olemme kaikki kuitenkin samalla puolella näissä asioissa.

Helena Ahonen

– Ihan kuin yrittäisi kävellä kuuhun. Se on liian vaikeaa, hän toteaa.

Viitisen kuukautta Suomessa asunut Amin kokee, että Suomessa vuoropuheluun voidaan vaikuttaa ihmisten välisen yhteyden rakentamisella. Amin itse puhuu vapaasti uskonnosta ja kulttuureista niin muslimi-, jesidi- tai kristittyjen ystäviensä kanssa.

– Minusta olisi parasta, jos vaikka kerran kuussa kokoonnutaan ihan vain huvin vuoksi. Ei tarvitse olla paljoa ruokaa tai mitään, mutta kun tapaamme, voisimme keskustella, Amin sanoo.