1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Katupartiojärjestö Soldiers of Odin pääsi yhdistysrekisteriin

Katupartioita eri puolilla Suomea järjestänyt Soldiers of Odin on hyväksytty yhdistysrekisteriin. Yhdistys toimii sääntöjensä mukaan "turvallisuuskulttuurin kehittämiseksi".

Kuva: Minna Aula / Yle

Katupartioita järjestänyt ja kansainvälistä huomiota saanut Soldiers of Odin on päässyt yhdistysrekisteriin. Yhdistys on rekisteröity viime viikon torstaina.

Oman ilmoituksensa mukaan Soldiers of Odin tukee ja ylläpitää alueensa turvallisuuskulttuuria ja edistää kansalaisten omaehtoista ympäristön turvallisuuden ylläpitoa. Yhdistys voi myös muun muassa harjoittaa julkaisutoimintaa, järjestää arpajaisia, ylläpitää kahvilaa ja myydä vaatteita.

Patentti- ja rekisterihallituksen hyväksymien yhdistyksen sääntöjen mukaan yhdistyksen jäseniksi voivat päästä henkilöt, jotka hyväksyvät yhdistyksen tarkoituksen. Yhdistyksellä on hallitus, johon kuuluu puheenjohtaja ja kaksi muuta jäsentä.

Useilla Soldiers of Odin -ryhmän jäsenillä on aiemmin tiedotusvälineissä olleiden tietojen mukaan rikostaustaa. Ryhmä aloitti partioinnin sen jälkeen, kun Suomeen tuli viime syksynä runsaasti turvapaikanhakijoita.

Viestejä Loldiers of Odinille

Soldiers of Odin -järjestö on rekisteröitymisensä jälkeen lähestynyt (siirryt toiseen palveluun)katupartioita vastaan syntynyttä Loldiers of Odin -pelleryhmää. Soldiers-järjestön edustajat ovat vaatineet Loldiers-ryhmää lopettamaan Soldiers of Odiniin viittaavan nimen käytön.

Loldiers of Odin -pelleryhmä on vastannut Soldiers of Odinille sosiaalisessa mediassa, että heidän mielestään yhdistyksen sekoittaminen pelleihin on mahdotonta.

Soldiers of Odin ei ole halunnut kommentoida toimintaansa Yleisradiolle. Viime viikolla perustettu yhdistys on rekisteröitynyt Kemiin.

Soldiers of Odinilla on ollut toimintaa myös useissa muissa Suomen kaupungeissa, muun muassa Porissa, Huittisissa, Helsingissä ja Joensuussa. Ryhmiä on perustettu sosiaalisessa mediassa myös muun muassa Ruotsiin, Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Portugaliin.

Kansainvälistä huomiota

Järjestö on herättänyt huomiota myös kansainvälisessä lehdistössä. Taannoin brittilehti Daily Mail (siirryt toiseen palveluun)julkaisi verkossa laajan reportaasin Soldiers of Odinin katupartioista Kemissä ja Joensuussa. Lehden toimittaja kertoi seuranneensa partiointia ja käyneensä Soldiers of Odinin salaisessa paikassa sijaitsevissa tiloissa Kemissä.

Lehden mukaan kemiläisessä lähiössä sijaitsevassa päämajassa oli avoimesti esillä natseihin liittyviä muistoesineitä, kuten hakaristillä koristeltu tikari, pääkallon päähän asetettu SS-upseerin päähine ja Adolf Hitler -t-paita. Esillä oli myös kolme kivääriä, jotka olivat Soldiers of Odinin jäsenten mukaan jäljennöksiä, eivät oikeita.

Daily Mail kirjoitti, että Soldiers of Odinin jäsenten mukaan esineet eivät kuulu ryhmälle vaan sen johtajalle. Jäsenet kuitenkin myönsivät, että "kenelläkään ei ole ongelmaa" siinä, että natsitavaroita on esillä. Ryhmä on kiistänyt olevansa uusnatsistinen.

Lehti oli myös haastatellut puhelimitse Soldiers of Odinin johtajaa Mika Rantaa, joka sanoo, että valkoisten ylivaltaa kannattavat ovat tervetulleita mukaan ryhmään. Rannan osoite on merkitty yhdistysrekisteriin Soldiers of Odin ry:n osoitteeksi.