Koe uusi yle.fi

Kaupunki kauppaa kiinteistöjään – myyntituloilla tuetaan tiukkaa taloutta

Oulun kaupungin vuosi sitten perustamalla myytävien kiinteistöjen listalla käy kuhina. Useat kohteet ovat käyneet kaupaksi. Uusina tarjolle ovat tulossa keskustan entinen terveysasema eli Sammakkotalo ja Oulunsalon paloasema.

Kotimaa
Oulun entisen Taidekoulun purkutyöt käynnistyivät maanantaina.
Oulun entisen Taidekoulun purkutyöt käynnistyivät maanantaina.Arto Veräjänkorva / Yle

Oulu laittoi myyntiin vuosi sitten kymmenkunta kohdetta. Kauppa on käynyt, ja listalle on vuodessa noussut myös uusia kiinnostavia kohteita.

Oulun Taidekoulun purkutyöt ovat käynnistyneet. Vanhantullinkadun ja Kansankadun risteyksessä sijaitsevan tontin on kaupungin myyntilistalta ostanut rakennusliike Skanska, ja tontille valmistuu ensi vuonna noin sadan asunnon asuinkerrostalo.

Myös monia muita Oulun kaupungin vuosi sitten julkistamia kohteita on myyty. Kaupat on tehty Intiön vesitornista, Sanginjoen leirikeskuksesta, Yli-Kiimingin vanhasta jakoasemasta sekä Yli-Iin lääkäritalosta ja hammashoitolasta.

– Hyvin on lähtenyt kauppa käyntiin, kaupungin kohteet tosiaan kiinnostavat, Oulun kaupungin tekninen isännöitsijä Eerik Junnikkala toteaa.

Sen sijaan De Gamlas Hem Puistokadulla ei ole kiinnostanut. Sen pohjahinta on 400 000 euroa. Nyt sen asemakaava muutetaan asuinkäyttöön ja kohde laitetaan uudelleen myyntiin.

Sanginsuun lastenkodin kiinteistö siirtyy kiinteistönvälittäjälle, jonka toivotaan löytävän oikean kohderyhmän kaupunkia paremmin, Junnikkala sanoo.

Isot kohteet ratkaisevat tuloksen 

Kaupunki myy tarpeettomaksi arvioituja kohteita paikatakseen kiristynyttä talouttaan. Paitsi että pääomia on kiinni tyhjäkäynnillä olevissa kohteissa, kiinteistöjen ylläpito aiheuttaa käyttömenoja.

Alkaneen vuoden suurimmat odotukset kohdistuvat uusiin, suuriin myyntikohteisiin, sillä maaliskuussa myyntiin tulevat ydinkeskustan entinen terveysasema Sammakkotalo sekä Oulunsalon paloasema.

– Rahan tulo kaupungille on pitkälti kiinni näistä isoista kohteista, Junnikkala tunnustaa.

Alkuperäiseltä myyntilistalta on poistettu Oulunsalon kuuluisa kunnantalo. Myös Yli-Iin entisen kunnanviraston ja terveystalon kohtalo askarruttaa Oulun yhdyskunta- ja ympäristöpalveluja.

– Joidenkin kohteiden myyntimahdollisuuksia tarkastellaan vasta, kun uusi kouluverkkoratkaisu on saatu, sanoo Oulun Tilakeskuksen johtaja Jouko Leskinen.