Uusi kalastuslaki jaksaa hämmentää – Oulu teki jo oman tulkintansa luvallisista onkipaikoista

Uusi kalastuslaki teki melkein kaikista Suomen joista vaelluskalavesistöjä, joista kalastamista rajoitetaan erityisesti koski- ja virtapaikoissa. Oulun kaupunki päätti sallia onkimisen ja pilkkimisen Oulujoesta. Ely-keskuksen mukaan vastuu on kuitenkin kalastajalla itsellään.

Kotimaa
Pojat onkivat Oulujoella
Yle / Timo Nykyri

Uusi kalastuslaki mietityttää vapaa-ajankalastajia. Saako kesämökin jokirannassa enää onkia, ja onko tutussa pilkkipaikassa pilkkiminen nyt kielletty?

Vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla onginta ja pilkintä on kielletty, suvannoissa sallittua. Vaelluskalavesistöjä ovat kaikki isommat joet, mereltä latvavesille, kaikkine sivujokineen.

Ely-keskus vastuuttaa kalastajat arvioimaan itse, onko kalastuspaikassa virtaava vesi, vai onko siinä suvanto.

Oulujoesta saa onkia ja pilkkiä Oulussa

Oulujoen pääuomassa Rautasillasta Muhoksen rajalle asti saa onkia ja pilkkiä vapaasti.

Juha Kuukasjärvi

Oulun kaupunki ei jätä arviointia kalastajille, vaan on tehnyt oman yleislinjauksen asiasta. Kaupunki omistaa Oulussa laajoja vesialueita.

– Oulujoen pääuomassa Rautasillasta Muhoksen rajalle asti saa onkia ja pilkkiä vapaasti, sanoo metsätalousinsinööri Juho Kuukasjärvi kaupungin Yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista.

– Olemme tulkinneet lain henkeä siten, että Oulujoesta saatava saalis on sataprosenttisesti muuta kuin vaelluskalaa, ja että joessa ei Oulun kaupungin alueella ole sellaisia virta- ja koskipaikkoja, joissa onkiminen ja pilkkiminen pitäisi kieltää, Kuukasjärvi kertoo.

Kaupunki linjaa myös, että Oulujoen sivujoessa Sanginjoessa onkiminen ja pilkkiminen on sallittua suvantopaikoissa.

– Sanginjoessa saaliiksi voi virta- ja koskipaikoissa tulla lohta tai taimenta, Kuukasjärvi kertoo.

Lähiaikoina muutkin vaelluskalapitoisten vesialueiden omistajat joutuvat tekemään ratkaisun samasta asiasta.

Ely: Oulujoessa on varmasti myös virtapaikkoja

En usko että kaupunki on tämmöistä yleistä tulkintaa tehnyt.

Kalle Torvinen

Kainuun Ely-keskuksen kalatalousasiantuntija Kalle Torvinen pyörittelee Oulun kaupungin Oulujokea koskevaa ohjeistusta.

– En usko että kaupunki on tämmöistä yleistä tulkintaa tehnyt. Ehkä tämä voidaan tulkita ohjeistukseksi niin, että pääasiassa Oulujoen pääuoma on sallittua onkimis- ja pilkkimisaluetta. Pääuomasta löytyy varmasti virta-alueitakin, Torvinen pohtii ja jatkaa:

– Jos siitä (onginta- tai pilkkipaikoista) tulee kiistaa, niin se joudutaan aina tapauskohtaisesti ratkaisemaan.

Vastuu on siis edelleen kalastajalla, ja kiistaa selvitellään kalastajan ja kalastuksenvalvojan välillä. Uuteen lakiin totuttelun alkuvaiheessa valvojat on ohjeistettu neuvomaan kalastajia ja päästämään pelkällä huomautuksella.

Päätöstä Hartaanselän alueesta odotetaan

Lapin Ely-keskukselta odotetaan lähiaikoina päätöstä, joka koskee Oulujoen suistossa sijaitsevan Hartaanselän kalastuskieltoa. Kaupunki on hakenut poikkeuslupaa kiellon lieventämiseksi. Paikka on suosittu pilkkipaikka.

Poikkeuslupaa on haettu tammikuun alussa. Päätöstä on ehditty jo odottaa.

– Meillä on tällä hetkellä hallinnossa paljon muitakin asioita, ja Hartaanselän tapauksella on ennakkotapauksen luonne, joten sitä harkitaan tarkkaan, Torvinen sanoo.