1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tavallista rankempi influenssaepidemia kaataa petiin sekä nuoria että vanhoja – Lapissa yksi kuollut

Lapin keskussairaalassa hoidetaan nyt kymmentä sikainfluenssapotilasta, kertoo Infektiolääkäri Markku Broas. Yksi potilas on kuollut influenssan saatuaan. Menehtyneellä vanhuksella oli perussairauksia. A-influenssaepidemia on selkeästi viime vuotta rankempi, Broas sanoo.

Kotimaan uutiset
Mies niistää.
Hanna Lumme / Yle

Lapin keskussairaalaan potilaita on tullut aiempaa runsaammin viime viikosta lähtien.

– Meillä on tälläkin hetkellä kymmenkunta potilasta sisällä. Viime viikolla oli myös kaksi tehohoidossa ollutta influenssapotilasta, infektiolääkäri Markku Broas kertoo.

Valtaosa sairastuneista on saanut sikainfluenssavirustartunnan. Tammikuun lopulla Lapin keskussairaalassa menehtyi vanhus sikainfluenssan saatuaan. Hänellä oli jo aiempia perussairauksia, Markku Broas sanoo.

Broaksen mukaan potilaita on ollut selkeästi enemmän viime vuoteen verrattuna. Viime kaudella valtavirus oli H3N2. Samoin kaksi aiempaa vuotta olivat rauhallisia vuosia.

– Kuormitus on selvästi noussut ja tämä on merkki siitä, että tämä H1N1 eli sikainfluenssavirus aiheuttaa kunnon tautia ja sairaalahoidon tarvetta.

Influenssaepidemia pian talttumassa

Sikainfluenssavirukselle on tyypillistä, että se voi sairastuttaa vakavasti myös nuorempia ihmisiä, Broas sanoo.

– Teho-osastolla oli viime viikolla 70-luvulla syntynyt potilas. Ikähaitari on ihan lapsesta tuonne iäkkääseen väestöryhmään saakka.

Markku Broaksen mukaan nyt eletään influenssan huippuviikkoja. Hän uskoo, että epidemia höllentää pikku hiljaa otettaan.

– Viime viikolla otettiin 91 näytettä, joista 26 oli positiivista, että ei se välttämättä tästä enää nouse.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen influenssakartta on näyttänyt Lapin kohdalla korkeaa voimakkuutta jo kolmen viikon ajan. Kartta kertoo influenssan vuoksi tehdyt terveyskeskuskäynnit.

Lue seuraavaksi