Yhdysvaltain musiikkiala palkitsee taas parhaansa: Grammy-gaalan kuninkaallisia ovat Kendrick Lamar ja Taylor Swift

Vuoden suurimman musiikkialan palkintogaalan avaa Taylor Swift, josta povataan yhtä illan jättipotin voittajista. Hyvää pokaalisaalista odottaa myös rappari Kendrick Lamar, joka on ehdolla peräti 11 kategoriassa; saavutus joka on ylitetty Grammy-historiassa vain kahdesti. Luvassa on tunteikkaita puheita, huikeita musiikkiesityksiä ja haikeita kunnianosoituksia vuoden mittaan kuolleille artisteille.

Hip hop-artisti Kendrick Lamar kuvattuna esiintyessään White River State Parkissa, Indianapolisissa, 6. kesäkuuta 2013. Kuva: Steve C Mitchell / EPA

Yhdysvaltain musiikkialan tärkein hetki koittaa tiistain vastaisena yönä kolmelta Suomen aikaa. Grammyt jaetaan nyt 58. kertaa. Ehdokkaita on kaikkiaan 83 kategoriassa parhaasta musiikkielokuvasta parhaaseen kuoroesitykseen, ja parhaasta klassisen musiikin instrumentaaliesityksestä hienoimpiin levynkansiin.

Palkinnot jakaa Yhdysvaltain musiikkialan ammattilaisten yhdistys National Academy of Recording Arts and Sciences erityisistä ansioista musiikin alalla.

Odotetuimmat nimet putoilevat pop- ja rap-kategorioissa. Illan kiistaton ennakkosuosikki on rap-muusikko Kendrick Lamar, joka on ehdolla peräti 11 palkinnon saajaksi. Parempaan ovat pystyneet vain Michael Jackson 33 vuotta sitten ja Babyface vuonna 1996. Lamar on ehdolla muun muassa parhaasta albumista, parhaasta laulusta ja parhaasta rap-albumista.

Parhaan albumin Grammy on perinteisesti se kaikkein odotetuin ja arvostuin. Useat musiikkialan lehdet ovat ennustaneet sen saajaksi joko Lamarin To Pimp a Butterfly -levyä tai Taylor Swiftin 1989 -albumia.

Taylor Swift ja Weeknd kuuluvat Lamarin lailla Grammyjen ehdokkuuskuninkaallisiin; molemmilla on niitä seitsemän. Swift ja Lamar ovat ehdolla jopa yhdessä: heidän duettonsa _Bad Blood _on tarjolla parhaan popduo- tai popryhmäesityksen sarjassa. Swiftille ennustetaan todennäköisimmin menestystä joko parhaan kappaleen tai parhaan levytyksen kategiossa kappaleella Blank Space.

Gramofoni-pystin kanssa gaalasta kotiin lähtee luultavasti myös ruotsalaistuottaja Max Martin, joka oli tekemässä sekä Swiftin että Weekndin uusimpia albumeja. Martinilla on kuusi ehdokkuutta.

Gaalassa on myös suomalaisvivahde, sillä Paavo Siljamäen yhtyeen Above&BeyondinWe’re All We Needon ehdolla parhaan tanssikappaleen kategoriassa.

Adele ei tänä vuonn kahmi palkintoja, mutta esiintyy sentään. Kuva: Michael Nelson / EPA

Show nostaa hattua edesmenneille tähdille

Liikuttuneiden kiitospuheiden, keskinäisen kehun ja vaivoin kätkettyjen pettymyksen ohella kolmen tunnin gaalalta odotetaan mieleenpainuvia esityksiä. Esiintyjäkaarti onkin täynnä Grammy-ehdokkaita ja muuta musiikkimaailman kärkikaartia.

Illan avaa Taylor Swift, jonka vanavedessä lavalle kipuavat muun muassa the Weeknd, Kendrick Lamar, Rihanna ja Justin Bieber. Idolinsa hiljattain kylkeensä tatuoineelta Lady Gagalta on luvassa David Bowie -tribuutti, musiikillisen muistelutuokion saa myös Lionel Richie. Niissä merkeissä juhlassa esiintyy myös Adele, jota ei ole nähty Grammyissä neljään vuoteen.

Syy siihen, miksei Hello-kappaleellaan pajatsot tyhjentänyt artisti ole itse ehdolla, on hänen uusimman albuminsa julkaisuajankohta. Tämän vuoden Grammy-ehdokkuuksista kisaa musiikki, joka on tehty välillä 1.10.2014–30.9.2015.

Gaala on lähes Oscareiden veroinen Hollywoodin kuka kukin on -näyttely. Ehdokkaita esittelevät muun muassa Selena Gomez, Ariana Grande sekä Ice Cube ja hänen poikansa, Straight Outta Compton -elokuvan tähti O'Shea Jackson. Grammy-shown juontaa jo viidettä kertaa peräkkäin LL Cool J.

Yle esittää Grammyt torstaina 18.2.2016 kello 22.00 Yle TV2:ssa.