yle.fi-etusivu

Korkeakoulut hyödyntävät hanakkaasti ulkomaalaisten lukuvuosimaksuja – liiketoiminnalle haetaan kasvua

Lakimuutos velvoittaa korkeakouluja perimään lukuvuosimaksuja EU- ja ETA -alueen ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta viimeistään elokuussa 2017, mutta Metropolia ammattikorkeakoulu ottaa maksuja jo maaliskuussa käyttöön. Helsingin yliopistossa, Haaga-Heliassa ja Metropoliassa suunnitellaan jo vieraskielisiä, maksullisia tutkintoja ulkomaalaisille.

Kotimaa
Oppilaat menevät sisään Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ovesta.
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu ryhtyy veloittamaan noin 9 000 euron lukuvuosimaksuja EU- ja ETA -alueen ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta.YLE

Metropolia ammattikorkeakoulu ottaa käytöön 10 000-12 000 euron lukuvuosimaksut AMK-tason tutkinnoissa EU- ja ETA -alueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille. Ensimmäiset maksut tulevat voimaan maaliskuusta lähtien.

Opiskelu säilyy kuitenkin maksuttomana tammikuussa 2016 aloittaneilla ja kevään yhteishaussa hyväksytyillä opiskelijoilla.

Ylemmissä ammattikorkeakoulututkinnoissa eli YAMK-tutkinnoissa maksu on 11 000-13 000 euroa.

Tammikuussa 2017 käynnistyy myös viisi vieraskielistä tutkinto-ohjelmaa, joista kaksi on AMK-tasoisia ja kolme YAMK-tasoisia.

Tutkinnot valmistavat muun muassa terveydenhuollon, tietotekniikan ja taloushallinnon tehtäviin.

Metropolian johtajan Katri Luukan mukaan tutkinto-ohjelmiin tavoitellaan opiskelijoilta globaaleilta koulutusmarkkinoilta, mikä avaa koululle mahdollisuuksia kasvattaa liiketoimintaansa.

Päätös liittyy lakimuutokseen, joka velvoittaa korkeakouluja perimään maksuja elokuussa 2017 aloittavilta, EU- ja ETA -alueen ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta. Maksuja on kuitenkin mahdollista periä jo vuonna 2016.

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu puolestaan ottaa lukuvuosimaksut käyttöön tammi- ja elokuussa 2017. Lukuvuosimaksu on suuruudeltaan 8 500-9 500 euroa koulutusohjelmasta riippuen.

Rehtori Teemu Kokko uskoo, että muutos edistää suomalaista koulutusvientiä.

Sekä Haaga-Heliassa että Metropoliassa maksut koskevat vain vieraskielisiä tutkinto-ohjelmia.

Helsingin yliopisto päätti lukuvuosimaksuista jo aiemmin tänä vuonna, ja suunnittelee myös uusia vieraskielisiä maisteriohjelmia, joihin tavoitellaan ulkomaalaisia opiskelijoita.

Maksujen suuruudesta ei ole vielä päätetty, mutta ne voivat olla 10 000-25 000 euron väliltä.