Espoon kallioon porataan jättimäiset lämpöreiät – kallion kuumuus vakuutti

Onnistuneita koeporauksia seuranneiden tutkimusten perusteella syvyyksien kuumuus oli jopa positiivinen yllätys. Seitsemän kilometriä syvien reikien kautta pitäisi saada 10 prosenttia Espoon kaukolämmöstä huomattavasti nykyistä ympäristöystävällisemmin.

Kuva: St1

Etenkin energiapiireissä suurella mielenkiinnolla seuratut St1:n koeporaukset ja tutkimukset Otaniemessä ovat tuottaneet toivotun tuloksen. Yhtiö ilmoitti tänään tehneensä päätöksen geotermisen lämpölaitoksen rakentamisesta ja varsinaisten lämpöreikien poraaminen alkaa maalis-huhtikuun vaihteessa.

– Onnistuessaan laitos on läpimurto halvalle ja puhtaalle lämmölle, arvoi professori Peter Lund Aalto-yliopiston Twitter-viestissä (siirryt toiseen palveluun).

Koereiän poraukset kahden kilometrin syvyyteen valmistuivat kesällä pari viikkoa etuajassa. Sen jälkeen tehtyjen tutkimusten perusteella lämpötila pohjalla oli muutaman asteen odotettua lämpimämpi.

– Ei pidä vetää hätäisiä johtopäätöksiä, mutta parhaassa tapauksessa ei välttämättä tarvitse porata aivan niin syvälle kuin alunperin suunniteltiin. Mutta kuitenkin 6 - 7 kilometrin välimaastoon ja lähemmäksi 7 kilometriä, sanoo tuotantojohtaja Tero Saarno St1 Deep Heat Oy:stä.

Pian alkavien porausten arvioidaan kestävän 6 kuukautta ja lämpölaitoksen olevan valmis vuonna 2017. Valmistuttuaan laitoksen pitäisi kattaa 10 prosenttia Espoon kaukolämmön tarpeesta.

– Kukaanhan ei ole 7 km:n syvyyteen Suomessa porannut ja tällaista laitosta näihin syvyyksiin tehnyt, eli kyllä tässä on pilottiprojektin epäonnistumisen riskit. Mutta kyllä me vahvasti uskomme, että sieltä lämpöä saadaan nousemaan, sanoo Saarno.

Laitos saa investointitukea työ- ja elinkeinoministeriöltä ja Tekes tukee tieteellistä tutkimusta.