Kuntavaaleja siirretään jo toistamiseen – vieläkin turhaan?

Hallituksen on pian tarkoitus sopia kuntavaalien lykkäämisestä lokakuuhun 2017 puoluesihteerien esityksen mukaisesti. Mutta uudistus on riskipeliä: jos tiukka aikataulu sote- ja maakuntalainsäädännön valmistumisesta venyy vähänkin, kuntavaalit tulee siirretyiksi turhaan - jo toista kertaa.

Kuva: Yle

Hallitus päättää pian, viekö se eteenpäin puoluesihteerityöryhmän esityksen kuntavaalien lykkäämisestä lokakuuhun 2017, jotta ne voitaisiin pitää yhtä aikaa maakuntavaalien kanssa.

Lakimuutokset kunta- ja vaalilakeihin pitää saattaa voimaan jo tänä kesänä, jotta vaalien siirtäminen onnistuu. Kyseessä on jo toinen lykkäys: Kuntavaalit siirrettiin lokakuulta 2016 huhtikuulle 2017 viime vuonna tehdyllä kuntalain muutoksella.

Mutta entä jos sote- ja maakuntahallinnon mullistava lakikokonaisuus ei sittenkään valmistu ajoissa, eli heinäkuuhun 2017 mennessä, kuten on ehditty epäillä?

Kuntavaalit olisi tällöin pakko pitää nyt tehtävän siirron mukaisesti lokakuussa 2017, mutta maakuntavaalit vasta, kun ehditään.

– Se olisi valtava poliittinen ja arvovaltatappio hallitukselle, toteaa puoluesihteerien valmistelua johtanut keskustan Timo Laaninen.

"Ymmärsimme täsmälleen, mitä teimme"

Yle Uutisten tietojen mukaan sotea ja maakuntauudistusta ohjaava ministeriryhmä käsittelisi esitystä kuntavaalien lykkäämisestä ensi torstaina.

Timo Laaninen toteaa, että puoluesihteerien esitykseen sisältyy ehdoton edellytys, että sote- ja maakuntalainsäädäntö on valmis "presidentin allekirjoitusta myöten 1.7.2017".

– Kyllä tässä luodaan poliittista painetta, että sote- ja maakuntalainsäädäntö on sitten saatava valmiiksi. Puoluesihteerit ymmärsivät täsmälleen, mitä tekivät tehdessään tämän ehdotuksen, Laaninen sanoo.

Laaninen sanoo uskovansa vahvasti maakuntauudistuksen aikataulun pitävyyteen.

– En muuten olisi lähtenyt tämmöistä esitystä tekemään.

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen. Kuva: Yle

Törmääkö vaalien siirto perustuslakiin?

Sen sijaan hän ei ole enää yhtä varma vaalien lykkäämisen mahdollisuudesta puoluesihteerien esittämällä tavalla.

Laaninen sanoo kuulleensa, että virkamieskunnassa on esitetty epäilyjä perustuslaillisista ongelmista. Pallo on nyt hallituksella.

– Sekin olisi mahdoton tilanne, että tämä esitys vaalien lykkäämisestä kaatuisi eduskunnan perustuslakivaliokunnassa. Siksi on varmaan tarpeen, että hallituksen puolella vielä tämäkin asia käydään lävitse, Laaninen sanoo.

Sotea ja maakuntahallinnon uudistusta ohjaavan reformiministeriryhmän vetäjä, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen ei halunnut maanantaina kommentoida kuntavaalien lykkäämishanketta Ylelle.