1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kunnantalo muuttuu hulppeiksi asunnoiksi – lisäherkkuna allasosasto ja kuntosali

Entinen Pohjan kunnantalo Raaseporissa muuttuu asunnoiksi juhannukseen mennessä. Noin puolet taloon rakennettavista kaksioista on jo varattu. Suurin osa ostajista on joko takaisin kotiseudulleen hakeutuvia tai muuten vain rauhaa kaipaavia senioreita.

Kunnanhallituksen kokoustilasta on tullut valoisa olohuone. Kuva: Yle

Arkkitehti Lasse Heikkinen esittelee Pohjan kunnantaloon valmistunutta asuntoa silminnähden innoissaan. Talon alkuperäinen suunnittelija vastaa myös meneillään olevista muutostöistä.

– Sen jälkeen, kun olen tämän talon suunnitellut, olen tehnyt paljon töitä hotellien ja laivojen parissa. Nyt olen tuonut tännekin kansainvälisen tuulahduksen ihan tavallisiin asuntoihin. Kaikki tilat ovat esimerkiksi normaalia avarampia.

Kunnantalo oli pitkään tyhjillään Raaseporin kuntaliitoksen jälkeen. Heikkinen ehti surra talon kohtaloa, joten talon uusi elämä tuntuu sitäkin paremmalta.

– Tämä talo on minulle hirveän rakas esimerkiksi siksi, että tämä oli ensimmäinen isompi julkinen kohde, jonka suunnittelin. Talo on hyvin keskeisellä paikalla, joten kyllä sen tyhjyys on painanut mieltä. Nyt tämän muutoksen myötä rakennus vahvistaa omalta osaltaan Pohjan kirkonkylän asukaspohjaa ja auttaa turvaamaan palveluiden säilymistä.

Valtuustosaliin tulee kaksi loft-asuntoa. Kuva: Yle

Uudenmaan Vivan kiinteistökehittäjä Vesa Heinonen astelee entisessä valtuustosalissa, josta kuoriutuu pian kaksi loft-asuntoa. Seinään tulee isot ikkunat ja katonrajaan parvi.

– Taloyhtiö on siinä mielessä erikoinen, että on oma allasosasto, kuntosali, vain kolme kerrosta ja siitä huolimatta hissi. Myös hoitovastike on edullinen: 3,40 euroa neliöltä. Tämä selittyy pitkälti Pohjan uudella hakelämpökeskuksella. 

Toimistojen muuttaminen asuinkäyttöön on useimmiten järkevää

Heinonen on ollut Helsingin seudulla mukana useissa muutoskohteissa. Kaikkia toimistorakennuksia ei ole mahdollista muuttaa asunnoiksi, vaikka se usein järkevää onkin. Pohjan kunnantalo on helpoimmasta päästä, sillä esimerkiksi sen kantaviin rakenteisiin ei ole tarvinnut kajota lainkaan.

– Helsingissä on asuntopulan takia vähän pakkokin muuttaa toimistoja asunnoiksi. Vanhoissa toimistotaloissa on esimerkiksi hyvät parkkipaikat ja se on ruuhka-Helsingissä iso etu. Yhtään näin hyvin asuinkäyttöön soveltuvaa kohdetta ei ole kuitenkaan aikaisemmin tullut vastaan, Heinonen kehuu.

Makuuhuoneesta avautuu näkymä Pohjanpitäjänlahdelle. Kuva: Yle

Juhannukseksi valmistuvan, hotellimaisen asuintalon kaksioista noin puolet on varattu. Suurin osa ostajista on joko kotiseudulleen palaavia tai muuten vain rauhaa kaipaavia senioreita. Asuntoihin saa halutessaan muun muassa pesula- ja siivouspalvelut.

– Esimerkiksi senioreille tai liikuntaesteisille palveluita täytyy yksinkertaisesti olla. Tämä ei kuitenkaan ole varsinainen palvelutalo, vaikka tähän saa halutessaan tilattua kaikki palvelut.

Talon julkisivun väri on vaihtunut kellertävästä valkoiseksi. Kuva: Yle