Hautajaiset pidetään pienelle piirille – Papin toive: tuokaa lapset hautajaisiin

Luterilainen hautajaisperinne on muuttumassa pikkuhiljaa. Esimerkiksi Joensuussa ovat niin hautaustoimistot kuin vainajia hautaan siunaavat papitkin havainneet muun muassa sen, että hautajaisväki on viime vuosikymmeninä vähentynyt merkittävästi.

Kotimaa
Siunaustilaisuus alkamassa.
Kalevi Rytkölä / Yle

Vielä 1960-luvulla saattoi vainajaa saattaa viimeiseen lepoon suuri joukko läheisiä, sukulaisia tai ystäviä. Nykyisin joukko on huomattavasti pienempi.

– Viimeisen 25 vuoden aikana on saattajien määrä hautajaisissa pienentynyt merkittävästi. Oman ja hautaustoimistojen arvion mukaan keskiarvo Joensuussa on laskenut noin 50:stä lähelle 20 henkeä, sanoo eläkkeelle siirtynyt entinen Joensuun pitkäaikainen kirkkoherra, rovasti Petri Karttunen.

Rovasti Petri Karttunen arvioi muutoksen olevan seurausta muun muassa siitä, että ihmiset kuolevat vanhempina ja heillä verkostot ovat jo hävinneet pitkän aikaa sitten.

– Ihmiset ovat myös kuoleman edessä epävarmempia ja hautajaiset halutaan pitää pienessä perhepiirissä, sanoo Petri Karttunen.

Myös siunaus- ja muistotilaisuudet muuttuneet

Rovasti Petri Karttusen mukaan myös hautajaisten siunaustilaisuudet ovat muuttuneet.

Ihmiset ovat myös kuoleman edessä epävarmempia ja hautajaiset halutaan pitää pienessä perhepiirissä.

Petri Karttunen

– Käsikirja on antanut uusia mahdollisuuksia. Tilaisuus on entistä enemmän jumalanpalvelusluonteinen. Täytyisi aina ottaa huomioon, että mikä sopii siunaustilaisuuteen ja mikä sopii muistitilaisuuteen.

– Myös muistotilaisuus on muuttunut. Se on entistä enemmän ehkä sellainen, niin kuin omaiset ovat sen halunneet sen olevan. Ennen mentiin enemmän samoja totuttuja latuja pitkin, sanoo Karttunen.

Rovasti Petri Karttunen toivoo, että hautajaisiin otettaisiin mukaan myös nykyistä enemmän lapsia. Koska aikuisetkin ovat nykyisin hautajaisasiassa epävarmoja, niin lapset saatetaan jättää epähuomioon.

– Olisi tärkeää, että lapset saisivat olla hautajaisissa mukana ja kohdata siellä sen osan elämää, jota kuolema on. Se on asia, jota lapsi pohtii paljon, muistuttaa Karttunen.