1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Keliber solmi aiesopimuksen litium-kaivoksen kehittämisestä

Kaivosyhtiö Keliber kertoo solmineensa aiesopimuksen merkittävän kemikaalituottajan kanssa. Sopimus sisältää teknistä ja kaupallista yhteistyötä Kaustiselle suunnitellun litiumkaivoksen kehittämiseksi.

Keliberin päägeologi Esa Sandberg esittelee Rapasaaresta otettuja kairauspötköjä. Kuva: Raila Paavola / Yle

Keliber ei kerro vielä kumppanin nimeä, mutta sanoo sen olevan keskisuuri kansainvälinen yritys, joka tuottaa erilaisia litium-kemikaaleja.

– Pidämme sopimusta hyvin merkittävänä. Tosin se on vasta aiesopimus eli tämä ei sido vielä osapuolia hyvin tiiviisti toisiinsa. Kaikki keskustelumme ovat viitanneet siihen, että molemmilla osapuolilla on mahdollisuus hyötyä yhteistyöstä, sanoo Keliberin hallituksen puheenjohtaja Markku Isohanni.

Isohanni toivoo yrityksestä tulevan Keliberille kiinteän kumppanin tulevaisuudessa, ehkä osaomistajakin.

– Me pyrimme siihen. Ehkä omistajuutta tärkeämpää olisi, jos he olisivat litiumkarbonaattimme ostaja, kun saamme tuotannon pyörimään.

Milloin aiesopimus voi muuttua varsinaiseksi sopimukseksi?

– Se saattaa tulla eteen kohtuullisen pian. Käsitykseni mukaan ensimmäisenä voisi tulla kyseeseen litiumkarbonaatin markkinointi Euroopassa ja myös maailmanlaajuisesti, koska litium on sikäli poikkeuksellinen raaka-aine, että sitä ei myydä pörssissä. Tämä on tuottajalta jatkokäyttäjälle tapahtuvaa kauppaa ja todelliset hinnat ovat aikalailla piilossa.

Keliber viimeistelee parhaillaan alustavaa kannatuslaskelmaa tuotannon aloittamisesta.  Sen on tarkoitus avata aluksi kolme louhosta sekä rikastamon Kaustiselle sekä yhden louhoksen Ullavan Länttään. Tuotanto voisi alkaa aikaisintaan vuoden 2018 loppupuolella

– Aiesopimus on tärkeä osoitus kasvavasta kansainvälisestä tietoisuudesta liittyen Keliberin litiumesiintymiin ja suunniteltuun tuotantoon. Olemme pystyneet koeohjelmassamme todentamaan, että kykenemme tuottamaan erittäin puhdasta litiumkarbonaattia. Seuraava tärkeä kehitysaskel on kehittää sopiva tuote- ja markkinointistrategia, jotta voimme optimoida liiketoimintapotentiaalimme, kertoo Isohanni.