Sangen haluaa elvyttää humalanviljelyä Suomessa

Aikanaan humalaa viljeltiin oluenpanoa varten laajalti pitkin Suomea. Nyttemmin se on jäänyt koristekasviksi. Tämän asiantilan Sangen pyrkii muuttamaan saadakseen paikallista raaka-ainetta Torniossa pantavaan olueen.

Sangen Oy
Humala.
Laura Tolonen / Yle

Tornioon olutpanimoa perustamassa oleva Sangen selvittää humalan viljelyn elvyttämistä Suomessa. Tuotannon edellytyksiä aletaan selvittää muun muassa opinnäytetyön ja viljelykokeiden avulla.

Yhtiön kasviasiantuntija Veli Mathlin muistuttaa, että humalaa on aikoinaan viljelty laajalti ympäri Suomen, vaikka se nykyään rajoittuu lähinnä koristekasvituotantoon.

– Paikallisten raaka-aineiden hyödyntäminen oluen panoprosessissa on tärkeää meille ja siksi haluamme elvyttää humalan viljelyn Suomessa, Mathlin kertoo Sangen Oy:n tiedotteessa.

Tyrnävän kunta on jo tarjoutunut selvittelemään sopivaa yrittäjää ja paikkaa kasvihuoneelle. Humalan kasvihuonetuotannon ympärille on tarkoitus hakea hankerahoitusta.

Hankkeen toteutuessa aikataulun mukaisesti ensimmäistä humalasatoa voidana odottaa jo ensi syksynä.