Koe uusi yle.fi

Jää on kohtalokas paikka moottorikelkkaonnettomuuksille

Vakavat onnettomuudet varjostavat moottorikelkkakautta lähes joka kevät. Meren jää ei ole helppo paikka pelastaa moottorikelkkaturmaan joutunutta. Tästä syystä pelastusviranomaiset harjoittelevat säännöllisesti tositilanteiden varalta.

Kotimaa
Moottorikelkkoja jäällä
Mika Kanerva

Meren jäällä tapahtuu moottorikelkkaonnettomuuksia viikoittain. Läntisen Suomen merialueiden turvallisuudesta vastaavasta Länsi-Suomen merivartiostosta kerrotaan, että pelastustehtäviä voi olla useita viikossa ja viikonloppuisin enimmillään jopa puolenkymmentä kappaletta.

Onnettomuuksia sattuu jäällä vähemmän kuin esimerkiksi reiteillä, mutta ne ovat usein vakavia. Jäältä on hankala pelastaa, sillä avun tarvitsija voi olla hyvin kaukana rannasta.

– Avunsaanti onnettomuuspaikalle kestää ja kohteen löytäminen ei ole niin yksinkertaista kuin voisi ajatella. Merialueilla ei voi paikantaa kuten maa-alueilla, koska GSM-tukiasemia on vain yhdessä suunnassa eli rannikolla, selvittää meripelastusjohtaja Anssi Somppi.

Merialueilla ei voi paikantaa kuten maa-alueilla.

Anssi Somppi.

Lisäksi sääolosuhteet muuttuvat jäällä äkkiä ja näkyvyys voi kadota muutamassa minuutissa, jolloin suunnistaminen takaisin rantaan ei olekaan helppoa.

– Kelkkailijasta voi tuntua, että kaupunki ja sen valot ovat lähellä. Kun suuntavaisto on kadonnut, eikä enää tiedä mihin ajaa, on selvitettävä oma paikka ja suunta ennenkuin jatkaa matkaa, muistuttaa Somppi.

Toistuva harjoittelu pitää pelastajien valmiudet yllä

Kemissä harjoiteltiin kuluneella viikolla onnettomuuteen joutuneiden kelkkailijoiden pelastamista Perämeren jäältä. Pelastus- ja ensihoito-viranomaisten yhteisharjoituksia pidetään pohjoisella merialueella säännöllisesti.

Näin valmiudet toimia tositilanteessa säilyvät, kertoo ensihoidon vastuulääkäri Petra Portaankorva Länsi-Pohjan keskussairaalasta.

– Pelastuslaitoksen kanssa on hankittu kelkkavarusteita myös ensihoidolle. Sään salliessa voidaan hyödyntää rajan tai Finhemsin koptereita tarvittaessa. Tehdasharjoituksia ja moniviranomaisyhteistyöharjoituksia pyritään pitämään useita kertoja vuodessa. Omalla porukalla harjoittelemme viikoittain, Portaankorva kertoo.

Jäälle kelkkailemaan mielivän on syytä sonnustautua pelastusliiveihin ja naskaleihin. Meripelastusjohtaja Anssi Somppi tosin arvioi, ettei jäälle ole menemistä.

– Kyllä merijäät ovat heikkenemään päin. Kannattaa käyttää harkintaa missä ja kuinka siellä liikkuu. Heikentyneen jään päälle satanut lumi ei vahvenna enää jääkerrosta. Ilmavirtaukset ja veden nousut sekä laskut vaikuttavat jääkannen kestävyyteen, Somppi toteaa.

22.2. klo 9.49 Lisätty tieto siitä, että jäällä sattuu vähemmän onnettomuuksia kuin esimerkiksi reitillä.