Ulkoministeri Soini: Syyrian tilanne on häpeä kansainväliselle yhteisölle

EU:n ulkoministerikokous puhui Syyrian tilanteesta Brysselissä. Timo Soini ihmettelee, miksi kansalaiset nukkuvat eikä kukaan marssi syyrialaisten puolesta.

Ulkomaat
Timo Soini Amsterdamin kokouksessa
Ulkoministeri Timo Soini ihmettelee, miksi kansalaiset eivät marssi syyrialaisten puolesta. Thierry Bordau/Yle

Syyrian viisi vuotta jatkunut sota muuttuu yhä verisemmäksi, kun presidentti Bashar al-Assad yrittää ratkaista sodan Venäjän pommitusten avulla.

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mielestä tämä on ”Damaskoksen darwinismia”.

– Jos sellainen tilanne toteutuu, että joku saa sotimalla etua loppuratkaisussa, se on huono malli pienten ja heikkojen kansojen kannalta.

Soinin mielestä tämä ei ole enää kylmää sotaa kuten Venäjän pääministeri Medvedev sanoi, vaan ennemminkin kuumaa sotaa.

Brysselissä EU-maiden ulkoministerit ovat miettineet Syyriaa, Soinin mukaan tunnelma kokouksessa on hyvin vakava. Ennen kaikkea vakava on humanitäärinen kriisi, toiseksi sodan mahdollinen voimistuminen jos rintamalle marssii uusia valtioita ja kolmanneksi pakolaistilanne, joka pahenee.

Viime viikonloppuna Münchenin turvallisuuskonferenssissa muotoiltiin tulitaukosopimus, jonka pitäisi tulla voimaan perjantaina. Sopimusta pohjustamassa olivat Yhdysvallat ja Venäjä. Soini kaipaa nyt nimenomaan Yhdysvaltain painoarvoa; Euroopalla kun on käytössä vain pehmeitä keinoja. Hän mainitsee, että sovun taakse tarvitaan molemmat ydinasevallat.

Soini näyttää tuntevan uskonpuutetta tilanteessa, josta kukaan ei ole ottanut vastuuta.

– Tämä on häpeä koko kansainväliselle yhteisölle, YK:lle, kansainvälisille järjestöille ja suurvalloille, että tämmöinen voi jatkua.

– Kyllä kansalaismielipiteenkin pitäisi herätä. Meillä on milloin mistäkin asiasta mielenosoituksia, mutta tämän puolesta ei ole marssinnut kukaan, ei missään, Soini ihmettelee.