1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jättiläistaskurapu saattaa kasvaa jopa nelimetriseksi

Linnanmäen Sea Lifen Saksiniekat-näyttely kokoaa yhteen omituisia otuksia. Näyttelyn vetonauloina nähdään mm. rapujen temppurata ja maailman suurimpiin äyriäisiin kuuluva jättiläistaskurapu.

Luonnossa jättiläistaskuravut elävät Japanin etelänpuoleisilla merialueilla. Kuva: YLE

Linnanmäen Sea Lifen tuore rapunäyttely kokoaa yhteen joukon erikoisia otuksia. Nähtävillä on mm. puhdistajarapu, joka luonnossa huolehtii kalojen hygieniasta ja sirkkaäyriäinen, jolla on eläinkunnan kehittyneimmät silmät. Mielenkiintoinen on myös erakkorapujen temppurata köysiratoineen.

Näyttelyn päätähtenä paistattelee itseoikeutetusti maailman suurin äyriäinen, lähes nelimetriseksi kasvava jättiläistaskurapu.

– Se on kyllä aika näyttävä, meillä niitä on kaksi kappaletta. Se on vielä teini-ikäinen, suurimmat yksilöt kasvavat nelimetrisiksi, kertoo intendentti Markus Dernjatin.

Luonnossa jättiläistaskuravut elävät Japanin etelänpuoleisilla merialueilla. Niitä on haivaittu 50 - 600 metrin syvyyksissä.

Mukana myös persoonallisuuksia

Intendentin mukaan näyttelyn ravuista löytyy persoonallisuuksia. Ravut myös oppivat asioita.

– Jos esimerkiksi puhdistajarapu ei saa työstään palkintoa, niin se laiskistuu, Dernjatin sanoo ja sujauttaa kätensä luonnon manikyyriin. Ravut rynnivät kilvan puhdistustöihin.

Puhdistusravuilla on suuri merkitys koralliriutan kalojen hyvinvoinnille. Kyseessä muutenkin vesiekosysteemille merkittävä eläin.

– Ravut täyttävät merellä sitä lokeroa, mitä hyönteiset maalla, Dernjatin valistaa.

Ravintona ravut käyttävät mm. simpukoita, kalaa – ja toisia rapuja.

Merimaailma Sea Lifen Saksiniekat-näyttely on avoinna vuoden loppuun saakka.