Analyysi: Lasku tulee Suomeenkin, jos britit hylkäävät EU:n

Britannian uhkaavan EU-eron talousvaikutuksia ei uskalla arvioida kukaan, mutta yksi on varmaa: se loisi epävarmuutta ja haittaisi kauppaa, kirjoittaa Ylen taloustoimittaja Antti Parviala.

talous
Graafinen kuva jossa Suomen kartta ja nuoli.
Yle Uutisgrafiikka

Britannian mahdollinen ero EU:sta johtaisi ennen näkemättömään tilanteeseen, jonka vaikutuksia talouteen on vaikea arvioida. Suurin ja suorin vaikutus on kuitenkin epävarmuus. Siitä taloudessa ei pidetä, eikä varsinkaan nyt kun Eurooppa vasta hoipertelee kohti valoisampia aikoja.

Britit ja Eurooppa ovat sen verran riippuvaisia toisistaan, että eron jälkeen niiden olisi pakko rakentaa kauppasopimus, jossa sovitaan muun muassa mahdollisista tulleista.

Englannin kanaaliin nousisi siis tullimuuri. Sitähän eroaminen EU:n tulliunionista tarkottaisi - ainakin periaatteessa.

Mutta talousriippuvuuden perusteella voi pitää todennäköisempänä, että EU:n hylänneen Britannian kanssa tehtäisiin kuitenkin tullisopimus. Euroopassa, Brittein saaret mukaan lukien, tuskin kellään on halua rakentaa todellisia kaupanesteitä.

Jos eurooppalainen iso talous kärsii, niin kyllä silloin kärsii koko Eurooppa. Ja Suomi

Mutta millainen sopimus siitä tulisi? Kukaan ei tiedä, mutta paras veikkaus voisi olla Norjan-malli eli vanhan kunnon Efta-jäsenyys.

Britit olivat 1960-luvulla perustamassa Eftaa vastapainoksi EEC:n eli nykyisten EU-maiden tiivistyvälle liittoutumiselle. Perinteitä rakastavat britit saisivat palata eräällä tavalla näille juurille.

Mutta ratkaisevaa olisi, että Efta- tai sen tyyppinen sopimus astuisi saumattomasti voimaan juuri samalla hetkellä kuin mahdollinen EU-ero. Siinä voi olla neuvottelijoille vaativa tavoite.

Dramaattisessa muutoksessa ehkä suurin häviäjä on Britannia itse. Lontoon City on nyt Euroopan pankkikeskus. EU:n ulkopuolelle jätettynä sen merkitys hiipuisi jopa pelkän imagotappion seurauksena. Frankfurtille se olisi voitto.

Mutta joka tapauksessa jos eurooppalainen iso talous kärsii, niin kyllä silloin kärsii koko Eurooppa. Ja Suomi. Britannia on sentään suomelle yksi tärkeimpiä kauppakumppaneita ja kuitenkin yksi harvoja kunnolla kasvavia talouksia Euroopassa.