Koe uusi yle.fi

Espoo ei rajaa lasten päivähoito-oikeutta – päätös äänin 38-37

Espoon kaupunginvaltuusto päätti olla rajaamatta subjektiivista päivähoito-oikeutta tiukan äänestyksen jälkeen.

Kotimaa
Lapset rakentavat hiekkakakkuja.
Petri Lassheikki / Yle

Espoon kaupunginvaltuusto päätti myöhään maanantai-iltana olla rajaamatta subjektiivista päivähoito-oikeutta. Päätös syntyi tiukan äänestyksen jälkeen yhden äänen erolla: 38-37.

Valtuustossa käytiin sitä ennen asiasta pitkä keskustelu.

Espoossa on kokopäiväisessä kunnallisessa päivähoidossa noin 2 000 lasta, joiden toinen vanhempi tai molemmat vanhemmat ovat kotona.

Espoon kaupungin mukaan subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen toisi 4-5 miljoonan euron säästöt vuodessa.

Säästövaikutus epäselvä

Jotkut valtuutetut kuitenkin kyseenalaistivat virkamiesten laskelmat. Esimerkiksi sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtajan Martti Hellströmin mukaan todelliset säästöt jäisivät miljoonaan euroon.

Sdp vaatii lapsille täyttä oikeutta varhaiskasvatukseen. Puheenvuorossaan Hellström totesi, että varhaiskasvatus on lapsen oikeus, eikä isän tai äidin oikeus, jota tarvittaessa voidaan leikata.

– Varhaiskasvatukseen sijoitettu euro tuottaa seitsemän euroa takaisin. Demarien mielestä pienten lasten oikeuksia oppia ja kehittyä ei ole oikeutta vaarantaa.

Erimielisyyttä valtuustoryhmien sisällä

Perussuomalaisilla ei ollut asiaan yhteistä kantaa. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Seppo Huhta (ps) kertoi kannattavansa kaupunginhallituksen esitystä, että päivähoito-oikeutta ei rajata, koska kyseessä on lapsen oikeus.

Valtuutettu Teemu Lahtinen (ps) kuitenkin ilmoitti kannattavansa päivähoito-oikeuden rajaamista, jos molemmat vanhemmat eivät työskentele tai opiskele kokopäiväisesti.

Myös kokoomuslaisten mielipiteet erosivat. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Pia Kauma ei saanut koko ryhmää kompromissiratkaisun taakse, jossa päivähoito-oikeus rajattaisiin 20 tunnin sijaan 25 tuntiin.

Valtuutettu Ville Lehtola (kok.) piti puheenvuorossaan päivähoidon rajaamista lyhytnäköisenä säästöpäätöksenä, jolla yritetään paikata työttömyyden ja kalliiden kiinteistöjen aiheuttamia kustannuksia.

– Ei voi olla niin, että pienemmän sisaruksen syntyminen luo esteen vanhemman lapsen varhaiskasvatuksen tielle, Lehtola totesi.

Sfp:n Fred Granberg puolestaan oli sitä mieltä, että Espoon resursseja tulee käyttää investointeihin.

Vasemmiston valtuustoryhmä on asettunut vastustamaan päivähoidon rajaamista. Valtuutettu Kalevi Kivistö (vas.) toi esille, että huono-osaisuudella on taipumusta periytyä, ja heikko-osaiset perheet eivät välttämättä kykene hakemaan oikeuttaan kokopäiväiseen päivähoitoon.

Myös vihreiden Saara Hyrkkö totesi, että päivähoito-oikeuden rajaaminen työttömien lapsilta loisi epätasa-arvoa.

Hoitomuotojen paremmuus puhutti

Osa valtuutetuista kuitenkin pitää kotihoitoa yhtä hyvänä kuin päiväkodin varhaiskasvatusta.

Keskustan Mikko Hintsalan mukaan niiden paremmuutta ei pitäisi vertailla. Hän oli myös huolissaan siitä, että lapset joutuvat tulevaisuudessa maksamaan velkana nyt syntyviä palvelukuluja.

Kristillisdemokraattien Kaarina Järvenpään mukaan pitkä päivä päiväkodissa voi olla lapselle stressaava. Hän kertoi kristillisdemokraattien kannattavan päivähoidon rajaamista 25 viikkotuntiin taloudellisen tilanteen vuoksi.

Samalla Järvenpää oli kuitenkin huolissaan siitä, että rajaamisesta aiheutuva hallinnointi voi aiheuttaa lisätyötä ja kuluja.