EU vetoaa: Väkivallan Syyriassa on loputtava

EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini vaatii kaikkia pitämään kiinni perjantaina Münchenissa sovitusta Syyria-ratkaisusta. Hänen mukaansa tämä koskee myös Turkkia ja Venäjää.

Ulkomaat
Poika seisoo tuhoutuneen rakennuksen raunioilla Damaskuksessa.
Mohammed Badra / EPA

Ulkoministerikokouksessa Brysselissä EU-maat ovat jakaneet huolensa Syyrian sodan yhä yltyvästä väkivallasta.

Korkea edustaja Federica Mogherini vaatii kaikkia pitämään kiinni Münchenin turvallisuuskokouksessa sovitusta: väkivalta on lopetettava Syyriassa.

– Tähän ei ole vain EU on sitoutunut, vaan myös Turkki ja Venäjä. Pidättäydytään väkivallasta kaikkia muita paitsi Isisiä ja Al Nusraa vastaan. Piste. Jos tätä ei noudateta, Syyrian sota ei pääty. Tähän sotaan ei ole sotilaallista ratkaisua, Mogherini vaati.

Hän vetosi samaan sopimukseen ja samoin sanoin, kun häneltä kysyttiin, onko Venäjällä jokin hyväksyttävä syy jatkaa pommituksia ja voiko Turkki edelleen jatkaa Isisiä vastaan taistelevien kurdien jahtaamista.

Venäjä on pommittanut erityisesti Syyrian maltillista oppositiota tukiessaan Syyrian hallitusta. Turkki taas pitää kurdeja samanlaisena terroristiryhmänä kuin Isis ja Al Nusra.

Omaksi roolikseen EU on löytänyt humanitäärisen avun toimittamisen konfliktialueelle.

– Unioni ottaa perustavan roolin humanitäärisen avun perille toimittamisessa. EU on suurin auttaja Syyriassa.

Eurooppalaiset vievät apua Turkin rajalta konfliktialueille. EU yrittää mahdollisimman pian avata myös oman toimiston Damaskokseen, mistä käsin se voisi myös auttaa sodan jalkoihin jääneitä.