1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sápmi

Saamelaiskäräjien edustajat kertovat avoimesti kiinnostuksestaan hallituspaikkoja kohtaan

Saamelaiskäräjien johtajisto valitaan ensi viikon alussa. Yhteensä 21 edustajasta lähes kaikki ilmoittavat olevansa kiinnostuneita hallituspaikoista. Kiinnostusta on niin saamelaisalueella kuin myös Helsingissä ja Tampereella.

Kuva: Vesa Toppari / Yle
Anne Nuorgam Kuva: Yle Sápmi

Suomen saamelaisten virallisen edustuselimen Saamelaiskäräjien puheenjohtajisto, hallitus, lautakunnat ja neuvostot valitaan helmikuun 23. päivänä Inarissa.

Saamelaiskäräjien täysistunto valitsee keskuudestaan päätoimisen puheenjohtajan, kaksi varapuheenjohtajaa ja neljä muuta edustajaa hallitukseen seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

Lautakunnat ja neuvostot muodostetaan Saamelaiskäräjien jäsenistä ja saamelaisista.

Jouni Aikio Kuva: Yle Sápmi

Suurin osa edustajista on käytettävissä hallitukseen.

Anu Avaskari (gur. badj./vas. ylh.), Veikko Feodoroff, Tuomas Aslak Juuso, Kari Kyrö, Pentti Pieski ja Tiina Sanila-Aikio. Kuva: Yle

Yhteensä 21 edustajasta ainoastaan Anne Nuorgam Utsjoelta ja Jouko Hetta Sodankylästä jäävät suosiolla pois seitsenhenkisestä hallituksesta. Jouni Aikiota Inarista ei ole tavoitettu kommentoimaan.

Kerroimme jo aikaisemmin, että puheenjohtajan paikkaan on paljon kiinnostusta ja että tässä vaiheessa yhteensä kuusi edustajaa on jo päättänyt lähtevänsä tai on harkitsemassa lähtemistä puheenjohtajakisaan.

Nämä kuusi edustajaa ovat Anu Avaskari Inarista, Veikko Feodoroff Inarista, Tuomas Aslak Juuso Enontekiöltä, Kari Kyrö Inarista, Pentti Pieski Helsingistä ja nykyinen puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio Inarista. He sanovat olevansa kiinnostuneita myös hallituspaikoista, jos menestystä puheenjohtajakisassa ei tule.

Edustajat kertovat avoimesti

Heikki Paltto Kuva: Yle Sápmi

Edustajat kertovat avoimesti kiinnostuksestaan hallituspaikkoja kohtaan.

Hallituspaikkoihin käytettävissä ovat ainakin Aslak Holmberg Utsjoelta, Neeta Jääskö Inarista, Pigga Keskitalo Enontekiöltä, Kirsti Kustula Inarista, Ulla-Maarit Magga Enontekiöltä, Petra Magga-Vars Sodankylästä, Heikki Paltto Inarista, Jan Saijets Tampereelta, Tanja Sanila Inarista, Magreta Sara Inarista, Antti Sujala Utsjoelta ja Nilla Tapiola Utsjoelta.

Saamelaiskäräjien edustajiin voi tutustua vaalivideoiden kautta:Dás beasat Válgagalleriijai – Tästä pääset Saamen vaaligalleriaan!

Nilla Tapiola Kuva: Yle Sápmi

Nykyinen ensimmäinen varapuheenjohtaja Heikki Paltto Inarista ja edustaja Nilla Tapiola Utsjoelta sanovat, että he ovat kiinnostuneita kahdesta varapuheenjohtajapaikasta.

– Puheenjohtajan paikasta en ole kiinnostunut, koska siihen pitää olla mahdollisuus alkaa kokoaikaisesti. Mutta muita puheenjohtajapaikkoja ja hallitusta kohtaan tunnen suurta kiinnostusta. Utsjoella ei ole pitkään aikaan ollut varapuheenjohtajaa ja sitä pitää nyt priorisoida, Tapiola sanoo.

"Sodankylään kuuluu hallituspaikka"

Petra Biret Magga-Vars Kuva: Yle Sápmi

Sodankylän kunnan ainoat edustajat Petra Magga-Vars ja Jouko Hetta kertovat sopineensa, että Sodankylän mahdollinen hallituspaikka menee Magga-Varsille.

Jouko Hetta Kuva: Yle Sápmi

Heidän mielestään Saamelaiskäräjien olisi sopivaa jatkaa tapaa, jonka mukaan hallituksessa on edustajia kaikista saamelaisalueen kunnista eli Utsjoelta, Inarista, Enontekiöltä ja Sodankylästä.

– Haluan jatkaa hallituksessa. En näe siihen suurta vastustusta, sillä olemme aina toimineet niin, että jokaisesta kunnasta on edustaja hallituksessa. Olemme Joukon kanssa sopineet kumpi jatkaa hallituksessa, Magga-Vars sanoo.

Jouko Hetta vahvistaa tiedon.

– Petra kohteliaasti tiedusteli asiaa, kun minä olin saanut enemmän ääniä. Sanoin, että en ole kiinnostunut hallituspaikasta ja sovimme, että mahdollinen Vuotson paikka on hänen. Minua kiinnostaisi kovasti Paliskuntain yhdistyksen luottamustoimi sekä elinkeino- ja oikeuslautakunta, jossa olen ollut aikaisemminkin, Hetta sanoo.

Ulla Magga Kuva: Yle Sápmi

Viimeisen vuoden toisena varapuheenjohtajana toiminut Ulla-Maarit Magga sanoo, että hän on kiinnostunut hallituspaikasta.

Uudet edustajat kiinnostuneita hallituksesta

Aslak Holmberg Kuva: Yle Sápmi

Kaikki uudet edustajat, jotka tavoitimme kommentoimaan asiaa, kertovat olevansa kiinnostuneita hallituspaikoista.

Neeta Jääskö Kuva: Yle Sápmi

– Olen kiinnostunut, mutta tietysti aion kuulla myös mitä muilla on asiasta sanottavanaan, Aslak Holmberg Utsjoelta sanoo.

Pigga Keskitalo Kuva: Yle Sápmi

– Kyllä, olen aikomassa tai pyrkimässä hallitukseen, sanoo Neeta Jääskö Inarista.

Kirsti Kustula Kuva: Yle Sápmi

– Olen käytössä toimiin, kuten sovitaan, sanoo Pigga Keskitalo Enontekiöltä.

Jan Saijets Kuva: Yle Sápmi

– Hallituspaikka toisaalta kiinnostaa, mutta asia on vielä harkinnassa, sanoo Kirsti Kustula Inarista.

Tanja Sanila Kuva: Yle Sápmi

– Hallituspaikka voisi kiinnostaa, jos kannatusta löytyy. Ilmankin pärjään, sanoo Jan Saijets Tampereelta.

Magreta Sara Kuva: Yle Sápmi

– Kyllä, olen kiinnostunut, mutta se on sitten eri asia miten käy, sanoo Tanja Sanila Inarista.

Antti Sujala Kuva: Priváhta

– Kyllä, olen kiinnostunut, sanoo Magreta Sara Inarista.

– Hallituspaikan otan, jos sellainen annetaan. Lautakuntapaikat kiinnostavat myös, sanoo Antti Sujala Utsjoelta.

Yle Sápmi haastattelee puheenjohtajakandidaatit radiolähetyksissä, jotka alkavat klo 16.00 keskiviikkona, torstaina ja perjantaina.

Yle Sámi Radion kanavaa voi kuunnella Pohjois-Suomessa FM-radion kautta tai internet-radiosta ympäri maailmaa.

Väistyvä Saamelaiskäräjien hallitus

Tiina Sanila-Aikio, Inari, puheenjohtaja

Heikki Paltto, Inari, ensimmäinen varapuheenjohtaja

Ulla-Maarit Magga, Enontekiö, toinen varapuheenjohtaja

Asko Länsman, Utsjoki, hallituksen jäsen

Petra Magga-Vars, Sodankylä, hallituksen jäsen

Anna Morottaja, Inari, hallituksen jäsen

Ilmari Tapiola, Utsjoki, hallituksen jäsen