1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Viranhaltijalle vaaditaan tuntuvaa sakkorangaistusta – Laukaan maneesiturmaa käräjöidään kolme päivää

Kolmen vuoden takaisen Laukaan maneesiturman kolmipäiväinen oikeudenkäynti saatiin alkuun maanantaina. Laukaan kunnan johtavana rakennustarkastajana työskennellyttä henkilöä syytetään tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta, kuolemantuottamuksesta ja neljästä vammantuottamisesta. Syyttäjä vaatii vastaajalle tuntuvaa sakkorangaistusta. Korvausvaatimukset käsitellään omana juttuna.

Kotimaan uutiset
1700 neliön maneesihallin katto romahti kokonaan.
Ratsastuskoulun maneesin romahtanut katto ja rakenteet Laukaassa.Leena Petman / Yle

Isola-hallista rakennettu maneesi romahti helmikuussa 2013, jolloin 10-vuotias tyttö menehtyi. Lisäksi kaksi henkilöä loukkaantui vakavasti ja kaksi lievemmin kesken ratsastustunnin. Loukkaantuneista yksi oli aikuinen ratsastusopettaja ja muut 10-12-vuotiaita tyttöjä.

Maneesiturman käräjöinnissä vastaajana on kunnan viranhaltija ja asianomistajina 13 henkilöä, joista yksi on menehtynyt ratsastaja.

Syytteen mukaan viranhaltija syyllistyi tuottamuksellisen virkavelvollisuuden rikkomiseen, kun ei reagoinut ympäristöministeriön kesäkuussa 2010 lähettämään viestiin suuriin halleihin kohdistuvista turvallisuusriskeistä ja onnettomuusuhasta. Viesti koski Isola-halleja, jollainen romahti Laukaassa.

Syyttäjän mukaan johtava rakennustarkastaja ei selvittänyt, onko kunnassa Isola-halleja eikä tiedottanut uhkista isojen hallien omistajille. Laiminlyönti on osaltaan mahdollistanut Laukaan ratsastuskoulun maneesirakennuksen sortumisen, nuoren ratsastajan kuoleman ja neljän henkilön vammautumisen.

Lokakuisessa maneesiturman oikeudenkäynnin valmistelussa viranhaltija kiisti kaikki syytteet.

Meneillään olevassa oikeudenkäynnissä on neljä riidanalaista seikkaa:

  • Onko rakennusvalvonnalla ollut toimimisvelvoitetta?
  • Miten hallit olisivat olleet löydettävissä?
  • Onko velvollisuuksia laiminlyöty ja sillä aiheutettu ratsastajatytön kuolema?
  • Onko velvollisuuksia laiminlyöty ja niillä syy-yhteys loukkaantuneiden vammojen syntymiseen?

Tuntuvan sakkorangaistuksen lisäksi syyttäjä vaatii viranhaltijaa korvaamaan valtiolle todistelukustannukset tuottamuksellisen virkavelvollisuuden rikkomisen syytekohdassa.

Lue seuraavaksi