1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen luottamus joutui puntariin

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto päätti asettaa tilapäisen valiokunnan arvioimaan nauttiiko kaupunginhallitus enää valtuuston luottamusta. Taustalla ovat syytökset yhden jäsenen vuotamista luottamuksellisista tiedoista. Kun yhtä hallituksen jäsentä ei voi erottaa, puntarissa on koko hallituksen luottamus.

Kuva: Markku Karvonen / Yle

Hämeenlinnan valtuusto äänesti päätöksestä, johon tavallaan tiivistyy koko valtuustokauden mittainen riitely ja keskinäinen epäluottamus. Valtuusto päätti äänin 44-13 asettaa 11-jäsenisen tilapäisen valiokunnan arvioimaan kaupunginhallituksen nauttimaa luottamusta. Kaksi valtuutettua äänesti tyhjää. Kaupunginhallitus oli yksimielisesti esittänyt valiokunnan asettamista.

Taustalla ovat SCC-kähinät

Epäluottamuksen jäljet johtavat viime vaiheissaan Sunny Car Centerin soppaan. Kaupunginhallituksesta vuoti lain vastaisesti luottamuksellisia tietoja autokauppakeskushankkeen rahoituskuvioista. Tammikuussa hämeenlinnalainen valokuvaaja Markku Wiik nimesi vuotajaksi perussuomalaisten valtuutetun ja kaupunginhallituksen jäsenen Kari Ilkkalan.

Kaupunki piti epäilyjä niin vakavina, että teki asiasta tutkintapyynnön poliisille. Kaupunginhallitus puolestaan halusi itse selvityttää luottamuksensa, eli viime kädessä kai Ilkkalan luottamuksen. Yhtä jäsentä kun ei voi erottaa, harkittavana on koko hallituksen jatko ja luottamus. Valiokunta ei ota kantaa muuhun tutkintaan, vaan arvioi poliittista luottamusta.

Värikäs ja poukkoileva keskustelu

Valiokunnan perustaminen meni odotettuun äänestykseen. Keskustelu juuttui aika ajoin koko valtuustokauden ajan hiertäneisiin asioihin, kuten onko uusi poliittinen koalitio Pro Hämeenlinna ja erityisesti perussuomalaiset tulehduttanut vai tuulettanut Hämeenlinnan poliittista kulttuuria. Ja onko hämeenlinnalainen kunnallispolitiikka sietänyt erimielisyyttä ja ihannoinut samanmielisyyttä, vai onko kyse vakavammista asioista, kuten tarkoituksellisesta mustamaalaamisesta ja kaupungin vahingoittamisesta.

Tilapäisen valiokunnan puheenjohtajaksi valittu SDP:n valtuutettu Pasi Vesala sanoi kokouksen jälkeen, että valiokunnan asettaminen oli välttämättömyys. Vanhaan malliin Hämeenlinnassa ei olisi päästy eteenpäin. Tarkkaa asioiden etenemistä hän ei osannut arvioida, tilanne on kaupungissa niin ennen kokematon. Valiokunta aloittaa työnsä viikon kuluttua. Vesala myös arvioi, että kaupunginhallituksen ja muiden tahojen kuulemisin valiokunnan lausunto ei ehdi vielä maaliskuun valtuuston puitavaksi, vaan työ vie pitemmän aikaa.