1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vantaalta tyrmäys ihmetystä herättäneelle Jurase Park -puistolle – "Uskottavuus on heikentynyt"

Vantaan Kivistöön kaavaillun teemapuiston rahoitus ei vakuuttanut kaupunkisuunnittelulautakuntaa. Lautakunta perui JurasePark Oy:n suunnitteluvarauksen yksimielisesti.

Kotimaan uutiset
Vantaalle kaavaillun dinosauruspuiston markkinointikuvassa esiintyy Jurase Park Oy:n toimitusjohtaja Sumalee SaeLeaw.
Vantaalle kaavaillun dinosauruspuiston markkinointikuvassa esiintyy Jurase Park Oy:n toimitusjohtaja Sumalee SaeLeaw.Jurase Park

Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunta on perunut Kivistöön kaavaillun teemapuiston suunnitteluvarauksen. JurasePark Oy:lle myönnettiin aiemmin varaus Keimolanmäkeen dinosaurusaiheista teemapuistoa varten.

Vantaan yrityspalvelujohtajan Leea Markkula-Heilamon mukaan hankkeen rahoituksen uskottavuus oli heikentynyt, eivätkä hankkeesta kaupungille annetut tiedot pitäneet kaikilta osin paikkaansa.

– Lisäksi kaupunkia hyödynnettiin luvatta muun muassa hankkeen markkinoinnissa, hän toteaa.

Lautakunta hyväksyi suunnitteluvarauksen perumisen yksimielisesti. Suunnitteluvarauspäätökseen ei liittynyt varausmaksua tai muutakaan korvausta.

Epäselvyyksiä rahoituksessa

Kaupungin yrityspalvelut pyysi aiemmin JurasePark Oy:ltä lisäselvityksiä hankkeeseen liittyvien epäselvyyksien vuoksi. Aiemmin on uutisoitu muun muassa projektin rahoitukseen, tekijänoikeuksiin ja yleiseen uskottavuuteen liittyneistä kysymyksistä.

Hankkeen budjetin kerrottiin olevan hieman yli 13 miljoonaa, josta 10 miljoonaa oli tarkoitus kerätä Kiinasta pääomalainana.

Jurase Park Oy piti myös käynnistää puistoa koskevan joukkorahoituskampanja ruotsalaisen Fundedbyme-joukkorahoitusportaalin kautta, mutta tuo yhteistyö päättyi ennen kuin se ehti alkaakaan.

Myös puiston nimi ja kansainväliset tuotemerkit ovat herättäneet kysymyksiä, sillä nimi sivuaa läheisesti Universal-studion omistamaa Jurassic Park -elokuvaa. Puistoon suunniteltiin myös Kiviset ja Soraset -aluetta, mikä olisi vaatinut sopimuksen tuotemerkin käytöstä.

Hankkeen puuhamies Jorma Leppäniemi kuitenkin vakuutti helmikuun alussa, ettei tekijänoikeuksista tai tuotemerkkiasioista koidu ongelmia, vaan asia on kunnossa.

Yle Uutiset ei tavoittanut Leppäniemeä kommentoimaan Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunnan päätöstä.

Lue seuraavaksi