yle.fi-etusivu

Poliisi luopuu turvapaikanhakijoiden puhutteluista

Maaliskuun alusta asti turvapaikanhakijat haastatellaan vain kerran Maahanmuuttoviraston henkilökunnan voimin. Poliisi tai rajavartiolaitos lähinnä kirjaavat jatkossa maahan saapuvan turvapaikanhakijan. Poliisi hoitaa myös karkotukset.

Kotimaa
Turvapaikanhakijoita Tornion järjestelykeskuksen pihalla 21. lokakuuta.
Turvapaikanhakijoita Tornion järjestelykeskuksen pihalla 21. lokakuuta.Panu Pohjola / Lehtikuva

Tähän asti turvapaikanhakija on käynyt kahdessa isommassa haastattelussa: ensiksi poliisi pitää ensipuhuttelun, jossa selvitetään turvapaikanhakijan taustoja, kotimaata ja samalla voidaan tutkia mahdollista rikollista taustaa. Tämän jälkeen Maahanmuuttovirasto pitää toisen tilaisuuden, jonka perusteellla turvapaikkapäätös tehdään.

Maaliskuun alusta lähtien nämä yhdistetään yhdeksi kuulemiseksi, jonka hoitaa Maahanmuuttovirasto yksin.

– Kaksivaiheisuus oli sellaista maailmaa, jossa tuli Suomeen 3 000 tai 4 000 turvapaikanhakijaa. Kun mittakaava on nyt aivan eri, huomasimme tämän haaskaavan resursseja ja aikaa. Halusimme järkeistää toimintaa, Lounais-Suomessa ulkomaalaispoliisina toimiva komisario Stephan Sundqvist kertoo.

Poliisi hoitaa maasta poistamisen jatkossakin

Jatkossa poliisillakin on yhä tehtäviä. Turvapaikkahakemuksen vastaanotto ja rekisteröinti jäävät edelleen poliisille tai rajavartiolaitokselle. Lisäksi poliisi joutuu tarvittaessa hoitamaan tarvittaessa myös kielteisen päätöksen tiedottamisen ja maasta poistamisen.

– Jos henkilö ei noudata vapaaehtoista maastapoistumista, joka on yleensä 30 päivän aikana, silloin asia tulee poliisille, Sundqvist täsmentää.

Maahanmuuttovirastoon palkattu lisävoimaa

Maahanmuuttovirastoon on viime aikoina palkattu runsaasti lisätyövoimaa haastatteluja tekemään. Komisario Stephan Sundqvist sanoo, että rikollisten poimiminen on ollut merkittävässä roolissa poliisin puhuttelussa. Hän uskoo kuitenkin, että Maahanmuuttovirasto pystyy yksinkin hoitamaan turvapaikanhakijoiden kanssa käytävät keskustelut.

– Myös Maahanmuuttovirasto on toiminut kauan näissä asioissa. Kun puhutaan turvapaikanhakuprosessista, aina on ollut niin, että Maahanmuuttovirasto on ollut se viranomainen, joka on tehnyt päätökset.

Poliisin ja maahanmuuttoviraston puhuttelukäytännöt vaihtuvat pikavauhtia. Ensiksi tarvitaan lakimuutos, mutta sen pitäisi olla lähinnä läpihuutojuttu, Sundqvist uskoo.

– Näin on päätetty. Kysymys on lähinnä kahden toimijan välisestä työnjaosta. Oli kiire saada äkkiä hoidettua tämä suuri määrä puhutteluja. Viime syksyn turvapaikanhakijoiden määrä oli todella valtaisa, komisario Stephan Sundqvist sanoo.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiilidioksidipäästöt

Päästötutkimuksen tiedoista ja motiiveista nousi väittely – Tutkija: Minulla on etiikka ja ammattitaito

Työelämä

Tabu tai ainakin noloa tunnustaa – isolla osalla suomalaisista on tylsää töissä

Puoli seitsemän

Nämä ovat suomen kielen vaikeimmat sanat – ne tietää jokainen bussimatkustaja

Vaakakapina

Kun syömishäiriö söi seksuaalisuuden