Koe uusi yle.fi

Tiukille meni – Vääksyn vastaanottokeskuksen lapset pääsevät kouluun

Asikkalan kunnanvaltuusto pui pitkään Vääksyn vastaanottokeskuksen lasten oikeutta valmistavaan opetukseen. Osa valtuutetuista ihmetteli, miksi kukaan edes kyseenalaistaa asiaa.

Kotimaa
Lapsia Vääksyn vastaanottokeskuksessa
Lapsia Vääksyn vastaanottokeskuksessaHeikki Kiseleff / Yle

Asikkalan kunnanvaltuusto päätyi tiukan äänestyksen jälkeen antamaan turvapaikanhakijalapsille valmistavaa opetusta. Äänestys päättyi 18-16, yksi äänesti tyhjää. Lapset pääsevät kouluun jo viikon kuluttua.

Perussuomalaisten valtuustoryhmä ja kolme muuta valtuutettua jättivät asiasta eriävän mielipiteensä.

– Inhimillisiäkin puolia on toki mietitty. Tässä oli nyt vain kyse siitä, että olisimme siirtäneet valmistavan opetuksen syksyyn, jolloin olisimme olleet varmoja valtionosuuksista, sanoo perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Rita Ruotsalainen-Kyynäräinen.

Inhimillisiäkin puolia on toki mietitty.

Rita Ruotsalainen-Kyynäräinen

Perussuomalaisten valtuutettu Yrjö Wederhorn ehdotti päätöksen jälkeen jopa kunnanhallituksen eroa luottamuspulan vuoksi. Ryhmäjohtaja arveli, että esitys saa kannatusta.

Keskustan Vilho Laakso oli puolestaan sitä mieltä, että Asikkala toimii edelläkävijänä, kun valmistava opetus on kyseenlalaistettu. Hän arveli, että muut kunnat alkavat myös keskustella siitä, onko valmistava opetus tarpeen.

Lapset odottavat kouluun pääsyä

Monet valtuutetut ihmettelivät, miksi koko asiasta pitää edes käydä keskustelua.

– Tämän pitäisi olla läpihuutojuttu. Tietenkin lasten pitää päästä kouluun, sanoi vihreiden valtuutettu Tuula Wikström.

Tietenkin lasten pitää päästä kouluun.

Tuula Wikström

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Tuomo Riihilahti (kok.) oli kokouksen jälkeen huojentunut.

– He ovat kuitenkin pieniä lapsia, jotka odottavat kouluun pääsyä. He ovat olleet neljän seinän sisällä joulusta lähtien.

Riihilahti myönsi ymmärtävänsä kriitikoita, sillä valtionosuuksien saaminen on yhä epävarmaa.

He ovat olleet neljän seinän sisällä joulusta lähtien.

Tuomo Riihilahti

– On valitettavaa, että valtionrahoitukseen liittyy pieni riski, jos opetusjakso jää alle neljän kuukauden. Olemme pieni kunta ja taloudellisesti aika kovilla. On ymmärrettävää, että on huoli, jos tämä jää kunnan maksettavaksi.

Asikkalan valtuusto myönsi 230 000 määrärahan valmistavaan opetukseen. Koulutusjohtaja Juha Leppialho totesi, ettei vielä ole varmaa saako kunta valtionosuudet nyt alkavasta opetuksesta.

Koulutuslautakunta päättää tiistaina turvapaikanhakijalasten lukuvuoden pidentämisestä kahdella viikolla, niin että neljän kuukauden opetusjakso tulee täyteen. Valtionosuuksia ei myönnetä alle neljän kuukauden opetusjaksosta.