Tuomioja: Venäjän hybridisotaan viittaavat toimet eivät kohdistu erityisesti Suomeen

Venäjä kohdistaa arvaamattomia toimiaan kaikkiin maihin, eikä ole merkkejä siitä, että toimet olisivat nimenomaan Suomeen kohdistuvia, toteaa entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.). Tuomioja vieraili A-studiossa keskustelemassa hybridisodankäynnistä.

Kotimaa
Erkki Tuomioja.
Erkki Tuomioja.Yle

Tuomiojan mielestä on liioiteltua sanoa, että Venäjä kävisi hybridisotaa Suomea vastaan. Hybridisodalla tarkoitetaan erilaisten painostuskeinojen ja yhteiskunnan järjestystä uhkaavien ilmiöiden yhdistelmää.

– Venäjän käyttämät keinot ja voimapolitiikka ovat merkki pikemminkin heikkoudesta, kuin vahvuudesta. Maan talous on menossa kuralle.

Tuomiojan mukaan Venäjän käytössä on nyt sellaisia keinoja, joita se kohdistaa kaikkiin.

– Tietysti tilanne on hyvin epävakaa ja vaarallinenkin juuri arvaamattomuutensa vuoksi. Mutta pitkällä aikavälillä voimapolitiikalla saavutetut edut eivät enää kuulu tähän maailmaan.

Pakotteiden purkaminen takana

Tuomiojan mielestä EU:n heikkouden aiheuttaminen on Venäjän intresseissä.

– Venäjä haluaa, että pakoterintama puretaan. Siksi sen reagointi on ollut pikemminkin puolustuksellista kuin hyökkäävää, toteaa Tuomiojan kanssa keskustellut kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg Tampereen yliopistosta.

Molemmat ovat kuitenkin sitä mieltä, että Suomen pitää pysyä pakoterintamassa mukana, eli noudattaa EU:n yhteistä politiikkaa.

Kylmä sota ei palaa

Venäjän pääministeri Medvedev totesi viikonloppuna, että maailma olisi luisumassa uudelleen kylmään sotaan. Erkki Tuomioja ei tätä allekirjoita.

– Retoriikka on koventunut. Mutta ei kuitenkaan sellaiselle tasolle, joka muistuttaisi sitä vanhaa kylmää sotaa, joka tehokkaasti kahtiajakoi maailman. Edelllinen kylmä sota oli maailmanlaajuinen ilmiö. Se ei tule toistumaan. Suurin osa maailman maista ei lähtisi sellaiseen mukaan.