Syyrian al-Assad ei usko tulitaukoon viikon sisällä

Bashar al-Assad sanoo, ettei mikään taho pysty takaamaan edellytyksiä tulitauolle viikon kuluessa. Maanantaina noin 50 siviiliä kuoli kapinallisalueilla tehdyissä ilmaiskuissa.

Ulkomaat
Al-Assad antaa haastattelua tšekkiläiselle televisioyhtiölle 2. joulukuuta 2015.
Syyrian presidentti Bashar al-Assad.Sana / EPA

Syyrian presidentin Bashar al-Assadin mukaan maan tulitauko ei tarkoita, että kaikkien osapuolten tulisi lopettaa aseiden käyttö.

– Koskien tulitaukoa, operaatioiden keskeyttämistä, jos se tapahtuisi, se ei tarkoita, että jokainen osapuoli lopettaa aseiden käytön, al-Assad sanoi televisiolähetyksessä maanantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Al-Assad sanoi tulitauon tarkoittavan ensisijaisesti sen estämistä, etteivät terroristit pysty vahvistamaan asemiaan.

– Aseiden, tarvikkeiden ja terroristien liikkeitä tai asemien vahvistamista ei hyväksytä, hän sanoi.

Suurvallat sopivat perjantaina Münchenissä suunnitelmasta, jonka mukaan vihollisuudet lopetetaan viikon kuluessa. Syyrian armeijan hyökkäykset ja niitä tukevat Venäjän ilmaiskut ovat kuitenkin jatkuneet edelleen.

Al-Assad katsoo, ettei mikään taho ei pysty takaamaan edellytyksiä tulitauolle viikon sisällä.

– He sanovat haluavansa tulitauon viikon sisällä. Kuka pystyy saavuttamaan kaikki nämä ehdot ja vaatimukset viikon sisällä? Ei kukaan, al-Assad sanoi.

Syyrian presidentin mielestä pitää vielä ratkoa monia kysymyksiä ennen kuin tulitauko on mahdollinen. Hänen mukaansa täytyy muun muassa määritellä, keitä pidetään terroristeina. Al-Assad luokitteli haastattelussa terroristeiksi kaikki Syyrian nykyhallintoa vastustavat aseelliset joukot.

Maanantain ilmaiskuissa kuoli noin 50

Syyrian kapinallisten hallussaan pitämillä alueilla maanantaina tehdyissä ilmaiskuissa kuoli noin 50 siviiliä, YK ja paikalliset asukkaat sanovat.

Viiteen lääkintärakennukseen ja kahteen kouluun kohdistuneissa iskuissa tuhoutui muun muassa Lääkärit ilman rajoja -järjestön (MSF) sairaala Maaret al-Numanin kaupungissa Idlibin maakunnassa.

MSF:n mukaan iskussa kuoli ainakin seitsemän työntekijää ja potilasta. Lisäksi ainakin kahdeksan järjestön työntekijää on kateissa.

MSF:n Ranskan-puheenjohtaja Mego Terzian sanoo Reutersille, että iskun takana on selkeästi joko Syyrian hallitus tai Venäjä. Hän lisää, ettei kysessä ole ensimmäinen kerta, kun MSF:n rakennukset joutuvat hyökkäyksen kohteeksi Syyriassa.

Ainakin 14 siviiliä kuoli maanantaina ohjusiskussa lastensairaalaan, kouluun ja muihin kohteisiin Azazin kaupungissa lähellä Syyrian Turkin-vastaista rajaa. Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu on syyttänyt Venäjää Azazin lastensairaalaan kohdistuneesta iskusta.

Lähteet: AFP, Reuters