1. yle.fi
  2. Uutiset

Visegrad-maat valmiita tukemaan Balkanin maita rajavalvonnassa

Tšekin, Unkarin, Slovakian ja Puolan johtajat lupasivat tukea Balkanin maita näiden rajavalvonnassa, jotta maiden läpi kulkevien turvapaikanhakijoiden määrää voitaisiin rajoittaa. Neljä Visegrad-maata pääsivät myös yhteisymmärrykseen kannastaan Britannian mahdolliseen EU-eroon.

Ulkomaat
Puolan pääministeri Beata Szydlo, Unkarin pääministeri Viktor Orban, Tšekin pääministeri Bohuslav Sobotka ja Slovakian pääministeri Robert Fico poseerasivat kuvaajille täytekakun äärellä aloittaessaan tapaamisensa Prahassa.
Puolan pääministeri Beata Szydlo (vas.), Unkarin pääministeri Viktor Orban, Tšekin pääministeri Bohuslav Sobotka ja Slovakian pääministeri Robert Fico poseerasivat kuvaajille täytekakun äärellä aloittaessaan tapaamisensa Prahassa 15. helmikuuta. Maiden muodostaman Visegrad-ryhmän perustamisesta on kulunut 25 vuotta.Filip Singer / EPA

Visegrad-maiden, eli Tšekin, Unkarin, Slovakian ja Puolan johtajat ovat tavanneet maanantaina Prahassa. Johtajat keskustelivat tapaamisessaan erityisesti turvapaikanhakijoiden kulun rajoittamisesta Balkanin kautta. Myös Bulgarian ja Makedonian edustajat olivat läsnä tapaamisessa.

Päämiehet varoittivat "uusista Euroopan jakolinjoista" ja vaativat yhteistyötä Turkin kanssa pakolaiskriisin ratkaisemiseksi.

– Tiedämme mahdollisten uusien jakolinjojen syntymisen aiheuttamat riskit ja kielteiset vaikutukset Euroopassa. Olemme sitoutuneet estämään niiden syntymisen, maiden johtajat sanoivat julkilausumassaan.

Lausunto tuli sen jälkeen, kun Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk varoitti, että unioni voisi hajota Britannian EU-eron seurauksena.

Visegrad-maat vastustavat Britannian eroa unionista ja johtajat pääsivät tapaamisessaan yhteisymmärrykseen tavoista, joilla ero estettäisiin.

"Olemme valmiita lisäämään apuamme Balkanin valtioille"

Erillisessä lausunnossa maat sanoivat tukevansa Kreikkaa sen pyrkimyksissä turvata Schengen-alueen eteläraja. Johtajat myös vaativat EU:ta etenemään nopeasti Turkin kanssa suunnitelmassa, jolla hillittäisiin pakolaisten ja siirtolaisten saapumista sieltä Eurooppaan.

Sunnuntaina Tšekin pääministeri Bohuslav Sobotka sanoi uutistoimisto Reutersille, että Visegrad-maat ovat valmiita auttamaan Balkanin valtioita sulkemaan Kreikan-rajansa estääkseen turvapaikanhakijoiden kulun alueen kautta. Sobotka sanoi maiden olevan valmiita lisäämään apuaan tarvittaessa.

Bulgarian ja Makedonian pyrkimyksiä rajojensa turvaamiseen tuettava

Maanantaina Sobotka sanoi, että EU:n pitäisi koordinoida toimintaa unioniin kuulumattomien Balkanin maiden kanssa ja tukea Bulgarian sekä Makedonian pyrkimyksiä rajansa turvaamisessa.

Unkarin pääministeri Viktor Orban sanoi, että Unkari on valmis tarjoamaan "henkilöstöä ja materiaalia maille, jotka ovat valmiit rakentamaan puolustuslinjan Unkarin eteläpuolelle". Slovakian pääministeri Robert Fico puolestaan tarjosi 300 poliisia rajavartiotehtäviin siinä tapauksessa, että Kreikka ei pystyisi valvomaan rajaansa, minkä vuoksi Bulgarian ja Makedonian olisi tehostettava rajavalvontaansa.

Sobotkan odotetaan esittelevän maiden kannan Tuskille tiistaina Prahassa.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi