Eesti Päevaleht: Viron Odineissa toimii myös sotilaita

Useat Viron armeijan ja vapaaehtoisen puolustusjärjestön Suojeluskunnan jäsenet tukevat Facebookissa Eesti Päevaleht -lehden mukaan Viron Soldiers of Odin -järjestön toimintaa. Tämä ei ole Viron puolustusvoimien eikä Suojeluskunnan johdon mukaan ongelmallista. Viron entinen puolustusministeri Sven Mikser tuomitsee sen.

Ulkomaat
Soldiers of Odin -takin selkämys.
Minna Aula / Yle

Kemiin rekisteröidyn katupartiointiliikkeen alaisena toimivan, ja yhdistykseksi rekisteröidyn Viron Soldiers of Odinin tukiryhmään on liittynyt Facebookissa lyhyessä ajassa lähes 5 000 henkilöä.

Eesti Päevaleht on selvittänyt (siirryt toiseen palveluun), että järjestön Facebook-tukiryhmään kuuluu jopa kymmeniä puolustusvoimissa palvelevia ja Suojeluskuntaan (Kaitseliit) kuuluvia vapaaehtoisia. Tukiryhmään kuuluu lehden mukaan korkeassa asemassa olevia suojeluskuntalaisia ja sotilaita.

Facebook-tukiryhmään kuuluminen ei välttämättä tarkoita, että kaikki tukiryhmäläiset kuuluvat myös järjestöön.

Suojeluskunnan tiedotusjohtaja Tarmo Rütmanin mukaan järjestön tavoitteita ja arvoja rikkonut jäsen erotetaan organisaatiosta. Hän ei näe ristiriitaa siinä, että järjestön jäsenet toimivat Soldiers of Odinin kaltaisessa ryhmässä vapaa-aikanaan, kunhan eivät riko lakeja.

Lehden haastatteleman Viron entisen puolustusministerin Sven Mikserin mielestä katupartioliikkeeseen kuuluminen ei ole hyväksyttävää. Mikserin mukaan Odinin soturit -liike ei lisää turvallisuuden tunnetta yhteiskunnassa.

Viron ja Suomen Odin -liikkeen edustajat kokoustivat viime perjantaina Tallinnassa. Tilaisuudessa kiistettiin muun muassa väite, jonka mukaan liike saisi taloudellista tukea Venäjältä.

Eesti Päevalehden haastattelema Valdo Kendla, joka kuuluu Soldiers of Odinin Viron johtajiin, pitää katupartiointia hieman huvittavana, koska Virossa ei juuri ole pakolaisia. Järjestön sanotaan varautuvan tilanteeseen, jolloin pakolaisaalto saapuu Viroon.

Viron liike näyttäytyy ensimmäisen kerran julkisuudessa Viron itsenäisyyspäivänä, helmikuun 24. päivänä, jolloin sen jäsenet ja tukijat aikovat marssia soihtukulkueena Tallinnan keskustassa.

*Täydennys: Uutiseen on lisätty 16.2.2016 kello 11:45 tieto siitä, että tukiryhmä on Facebookissa. Samalla lisätty myös tieto siitä, että tukiryhmään kuuluminen ei välttämättä tarkoita järjestöön kuulumista. *